U prostorijama Timočkog Omladinskog Centra u Zaječaru organizovana tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle“

U okviru serijala tribine „Zaječarci moraju biti zdravi“, u prostorijama Timočkog Omladinskog Centra i Prostora za POMAK u Zaječaru organizovana je prva tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle“.

Na tribini je bilo reči o tome koji se to preventivni pregledi mogu obaviti u Domu zdravlja Zaječara, kada je pravo vreme za koje preventivne preglede, koji je značaj preventivnih pregleda u sprečavanju i ranom otkrivanju bolesti kao što je kolorektalni karcinom, kao i o tome koji je značaj prevencije polno prenosivih infekcije od najranijeg uzrasta i koji je značaj dostupnosti vakcine protiv Humanog papiloma virusa HPV za decu i mlade.

Na prvoj tribini „Zaječarci moraju biti zdravi“ govorili su dr Vladimr Bogdanović, lekar opšte medicine u Domu zdravlja Zaječar i dr Žaklina Najdić, pedijatar.

„Govorio sam o kolorektalnom karcinomu, kao i o prevenciji. Ono što je najbitnije jeste da ljudi prepoznaju kada da se jave lekaru i šta treba da učine pre nego što dođe do takvih tegoba. Trebalo bi da se obrati pažnja na promenama u pražnjenju debelog creva, kao što je krv u stolici i ukoliko to primete trebalo bi pacijenti da se jave kod svog lekara radi dalje dijagnostike“, rekao je dr Bogdanović.

„Vakcina protiv Humanog papiloma virusa HPV za decu i mlade dostupna je ovih dana i u zaječarskom Zdravstvenom centru. Uzrast dece koji potpada pod vakcinaciju jeste od 9 godina pa nadalje, a preporučena je do 25 godine. Vakcina je namenjena i dečacima i devojčicama. HPV vakcina prima se u dve doze od 9 do 15 godina, a posle 15 godina prima se u tri doze“, poručila je dr Najdić.

Tribine „Zaječarci moraju biti zdravi“ organizuju se u okviru projekta Javno zdravlje na lokalu koji realizuje Timočki Omladinski Centar, u okviru projekta „Dijaloga Promena Beogradska otvorena škola“, a uz podršku Evropske unije.

Prethodni članci