U Radul-begovom konaku u Zaječaru otvorena izložba „Slikarska hodočašća”

U Radul-begovom konaku u Zaječaru otvorena izložba „Slikarska hodočašća”

U Radul-begovom konaku u Zaječaru priređena je izložba „Slikarska hodočašća” autora Dragoljuba Stankovića i Miodraga Milutinovića, u okviru 7. Festivala hrišćanske kulture.

Sve prisutne pozdravio je direktor Narodnog muzeja „Zaječar“ Vujadin Milošević, istakavši da će zaječarski muzej nastojati i u buduće da podržava Festival hrišćanske kulture.

Izložbu je otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion.

„Svi mi koji učestvujemo u Festivalu što kao organizatori, kao i oni koji prate Festival, uvideli smo da je sam Festival hrišćanske kulture sadržajniji iz godine u godinu, a to nam omogućava da sve ono što je korisno i lepo primenimo u svakodnevnom životu. Svi ovi sadržaji svedoče o našem sazrevanju, jer smo sposobni da primenimo te duhovne sadržaje“, poručio je vladika Ilarion.

Predstavljeni delovi opusa Dragoljuba Stankovića i Miodraga Milutinovića povezani su pre svega tematski, rekao je prof. Goran M. Janićijević.

Održano je i predavanje „100 godina od vaspostavljanja Patrijaršije SPC i 100 godina posle” prof. Miloša Kovića.

U okviru VII Festivala hrišćanske kulture, danas (16. septembra) biće održano predavanje pri Sabornom hramu u Zaječaru na temu „Hrišćanska kultura danas“ glumca Nebojše Dugalića, a od 19:30 sati u zaječarskom pozorištu svečano će biti otvoren Festival duhovno-dokumentarnog filma. Nakon svečanog otvaranja Festivala duhovno-dokumentarnog filma, biće prikazan i igrani film.

Organizatori Festivala hrišćanske kulture su: Eparhija timočka, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zaječar sa institucijama kulture i Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

VII Festival hrišćanske kulture trajaće do 21. septembra, dok će Festival duhovno-dokumentarnog filma biti održan od 16. do 18. septembra 2022. u Zaječaru.

Prethodni članci