U Tehničkoj školi u Zaječaru takmičenje „Galaksija kup 2022“ u subotu 26. marta

Takmičenje „Galaksija kup 2022”

Takmičenje „Galaksija kup 2022“ biće održano u Tehničkoj školi u Zaječaru, u subotu 26. marta 2022.

Ove godine prijavljeno je 18 radova učenika iz elektrotehničkih škola iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Zrenjanina, Čačka, Bačke Palanke, Leskovca, Pirota i Zaječara.

Tehnička škola u Zaječaru u saradnji sa Zajednicom elektrotehničkih škola Srbije već petu godinu za redom organizuje takmičenje na kome učenici srednjih škola imaju mogućnost da na zadatu temu praktično primene stečena znanja rešavajući neki konkretan problem. Zadaci takmičenja su: provera stečenih znanja i veština učenika iz oblasti IKT, osposobljavanje učenika da primene stečena teorijska znanja u praksi, javno predstavljanje postignuća učenika. Rešenja koja učenici daju bazirana su na nekoj od mikroprocesorskih platformi (Arduino, Raspberry pi i slične).

Pored rada u pisanom obliku učenici na takmičenju prikazuju i funkcionalnu maketu ili prototip rešenja.

2017. godine na takmičenju je učestvovalo 10 srednjih škola iz cele Srbije (Zaječar, Niš, Kosjerić, Ruma, Beograd, Ada, Valjevo, Bačka Palanka, Obrenovac) sa 15 radova.
2018. godine na takmičenju je bilo 15 radova i pored redovnog takmičarskog dela imali smo i revijalni deo. Pored škola koje su učestvovale 2017. godine na takmičenju su bile i škole iz Novog Sada i Pirota. Nagrađeni radovi su bili na temu: automatizacija navodnjavanja u plastenicima, navodnjavanje malina, testiranje dizni na automobilima.
2019. godine na takmičenju je bilo 18 radova i pored redovnog takmičarskog dela imali smo i revijalni deo.
2020. godine zbog celokupne situacije izazvane pandemijom takmičenje nije održano.
2021. godine zbog celokupne situacije izazvane pandemijom takmičenje je održano u onlajn formatu i bilo je 15 prijavljenih radova.

Ove godine prijavljeno je 18 radova iz 12 škola iz cele Srbije.

Takmičare ocenjuje stručni žiri koji čine predstavnici Elektronskog fakulteta u Nišu, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu i dva elektrotehnička inženjera iz kompanije „Hajneken“ i „Fabrike kablova“ u Zaječaru.

Početak takmičenja je u 10:15 sati.

Prethodni članci