U zaječarskoj biblioteci otvorena je izložba „Dva veka Dostojevskog“

Povodom obeležavanja dva veka od rođenja Dostojevskog, u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru minule srede otvorena je tematska izložba „Dva veka Dostojevskog“.

Na izložbi je prikazana sva bibliotečka građa koju poseduje Biblioteka, dela ovog poznatog ruskog pisca, kao i kritička izdanja o njemu. Osim njegovih prevedenih dela, postoje i njegova dela na ruskom jeziku, književna kritika, ogledi, eseistika. kao i književni časopisi, koje zaječarska biblioteka baštini više decenija.

Matična biblioteka grada Zaječara ima čast da predstavi tematsku izložbu pobodom dva veka Dostojevskog, dakle 200 godina od rođenja ovog velikog ruskog pisca i da našoj javnosti malo iz naših podruma i fondova da na uvid ogroman broj literature i dela koja biblioteka poseduje„, istakla je u izjavi za medije bibliotekarka Suzana Marinković.

Ovo je prilika da deo Narodnog fonda izložimo, da naše građanstvo, srednjoškolci, studenti vide, jer kada kažemo „Dostojevski“, uglavnom, svi znaju ko je Dostojevski. Prepoznatljiv po čuvenim romanima „Zločin i kazna“, „Bedni ljudi“ i naravno „Braća Karamazovi“. Verujemo i drago nam je da će ova izložba podstaći mlade da ono što su čitali, čitaju i na drugačiji način, jer kao što se kaže za sve velike pisce i njihova dela – oni traju koliko se i čitaju„, dodaje Marinkovićeva.

Obzirom da je ove godine obeleženo dva veka od rođenja ovog velikog umetnika, kako Suzana kaže, to je jedna vremenska distanca koja pokazuje da je on odavno na vrhu Olimpa gde su se smestili književnici sveta.

Organizatori izložbe pozvali su sve zainteresovane da dođu, a izložba je za posetioce otvorena do ponedeljka, 20. septembra. Sva građa može da se pozajmi, nešto se može izneti iz biblioteke, a nešto korisnici mogu čitati u čitaonici.

Prethodni članci