U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi svečano otvorena školska kuhinja, uređena zahvaljujući sredstvima Republike Nemačke

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi svečano otvorena školska kuhinja, uređena zahvaljujući sredstvima Republike Nemačke

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi svečano je otvorena školska kuhinja, uređena zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke. Tom prilikom, Zaječar su posetili šef odeljenja za privrednu saradnju ambasade Savezne Republike Nemačke Kristijan Šiling i direktorka GIZ Srbija Daniela Funke, kao i pomoćnica ministra u Sektoru za dualno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić.

Za goste je najpre priređen prijem u Gradskoj upravi Zaječar, gde su se sastali sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i razgovarali o budućim projektima.

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi svečano otvorena školska kuhinja, uređena zahvaljujući sredstvima Republike Nemačke

Nakon toga, upriličeno je svečano otvaranje savremeno opremljene kuhinje u Ekonomsko-trgovinskoj školi, u kojoj će se obučavati budući kuvari i ugostitelji u Zaječaru. Profesionalne kuhinjske mašine i aparati u vrednosti od 45.000 evra obezbeđeni su zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje”.

„Saradnja Nemačke i Srbije traje preko dve decenije i tokom tih godina cilj je bio da se pomogne Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i mi smo na razne načine nastojali da ostvarimo taj cilj. Nova Vlada u Nemačkoj poduprela je ova naša zalaganja na taj način što je angažovala Poverenika za Zapadni Balkan, gospodina Manuela Zaracina. Takođe, naš kancelar gospodin Šolc planira dolazak u Srbiju i tako se ističe koje značajno mesto zauzima saradnja Srbije i Nemačke. Jedan od stubova naše saradnje jeste da se angažujemo oko jačanja privatnog sektora u Srbiji, a drugo težište jeste da se i stručno obrazovanje pospešuje kako bi se olakšalo Srbiji da bude konkurentna na tržištu EU. Želimo da omogućimo nastajanje stručnih kadrova mladih ljudi koji će biti u stanju da stručno obavljaju svoje poslove i da ostanu ovde u Srbiji. Drugi cilj jeste da osnažimo i turizam prevashodno ovde u istočnoj Srbiji i da podržimo ekonomski razvoj u regionu i da pomognemo bržem zapošljavanju mladih. Takođe, imamo saradnju i u oblasti klimatskog partnerstva. Naš cilj jeste da pomognemo Srbiju u razvoju obnovljivih izvora energije kako bismo umanjili zavisnost Srbije od fosilnih goriva, nafte i zemnog gasa. Ekonomski rast neće biti moguć bez transformacije zelenog zaposlenja, zelenog turizma, zelenih tehnologija“, istakao je Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju ambasade Savezne Republike Nemačke.

Opremanje školske kuhinje profesionalnom opremom omogućiće da se unapredi kvalitet praktične nastave za mlade koji se obrazuju za rad u oblasti kulinarstva i ugostiteljstva. Pored formalnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju za buduće kuvare, planirano je da se oprema koristi i za neformalne obuke za nezaposlena lica. Moderne kuhinjske mašine i multifunkcionalni aparati unaprediće i kvalitet usluge keteringa koji ova škola pruža u okviru proširene delatnosti ustanove.

Ovaj projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Radovi na adaptaciji učionice u kojoj je sada smeštena nova kuhinja, elektroinstalacije i krečenje, realizovani su zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave grada Zaječara u iznosu od 800.000 dinara.

„Drago mi je što ima učenika, a i kadrova koji će naučiti decu ovom poslu koji je sve plaćeniji. Kuvari u Timočkoj Krajini u mnogim ugostiteljskim objektima dostižu plate kao što imaju njihove kolege u inostranstvu i to je ono što će omogućiti da se sve više mladih odluči da ostane ovde i da radi u struci. Ne samo u oblasti ugostiteljstva, već i u mnogim drugim oblastima. Moramo biti spremni da kroz ovaj obrazovni sistem obučimo što više učenika da se bave zanimanjima koja su profitabilna. Prelazak na dualno obrazovanje jeste dobro kako bi stvorili kvalitetne ugostiteljske radnike i majstore. U planu je i izgradnja restorana ovde u okviru Ekonomske škole gde bi se učenici obučavali, a za taj projekat naknadno treba da budu izdvojena sredstva. Takođe, moramo da mislimo i o predstojećim grejnim sezonama. Jedan od projekata koji su u planu jeste i izgradnja toplane na sečku. Ne smemo da zavisimo od mazuta koji je teško obezbediti. Borićemo se i dobro je da se izgrade što više elektrana na alternativna goriva“, poručio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

„Moram da istaknem veliko zadovoljstvo što sam u Zaječaru, jer ovde realizujemo mnoge projekte, ne samo u ovoj školi, već i u drugim projektima u regionu. Pomoću tih projekata nastojimo da definišemo jasnu viziju kako treba dalje da se razvija ovaj grad i škola. Zahvaljujući dualnom obrazovanju, omogućićemo da se smanji stopa nezaposlenosti mladih koja doseže i do 30 odsto“, kaže Daniela Funke, direktorka GIZ Srbija.

Pored savremene opreme za realizaciju praktične nastave, zahvaljujući učešću u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” školi je omogućeno i stručno usavršavanje rukovodećeg i nastavnog kadra.

„Upravljanje kvalitetom, karijerno vođenje i savetovanje, digitalna nastava i obrazovanje odraslih neke su od tema kontinuiranih obuka koje prolaze rukovodstvo škole i nastavnici. Posebna pažnja posvećena je obukama nastavnika koji predaju u obrazovnim profilima kuvar, konobar i turistički tehničar. Cilj je da nastavnici unaprede stručne kompetencije kako bi znanja i veštine koje razvijaju kod svojih učenika i mladih na obuci bile u skladu sa zahtevima savremene industrije ugostiteljstva i turizma“, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra u Sektoru za dualno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učešćem Ekonomsko-trgovinske škole u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” postiže se sinergija sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i nemačka Vlada, a koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog potencijala za privredni razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

„Stručnim osposobljavanjem kadrova koji izlaze iz Ekonomsko-trgovinske škole obezbeđuje se pun i održiv efekat mera podrške razvoju turizma i ugostiteljstva, kao i bolje perspektive mladih u Zaječaru i okolini“, kazao je Saša Petrović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Zaječaru.

Posle obilaska kuhinje i zvaničnih govora za prisutne je upriličen ručak koji su pripremili nastavnici i učenici Ekonomsko – trgovinske škole u Zaječaru.

Prethodni članci