U zaječarskoj Gimnaziji otvoren Naučni klub

Centar za promociju nauke otvorio je Naučni klub u Gimnaziji u Zaječaru.

Naučni klub je predviđen kao mesto susreta dece, učenika, studenata, nastavnika, naučnika i građana sa naukom i tehnologijom. Svi zainteresovani učenici u klubu mogu da se upoznaju sa inovativnim i novim pristupima učenju i ovladaju naučnom metodologijom. U klubu će moći da se održavaju debate, izložbe, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari, sastanci, kao i neformalna okupljanja na kojima se razgovara o temama iz oblasti nauke i tehnologije. Članstvo u Naučnom klubu je dobrovoljno i besplatno.

Memorandum o saradnji poptisali su u ime Centra za promociju nauke Tanja Adnađević, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i direktor Gimnazije Zaječar Srđan Stanojević.

Od 14 naučnih klubova koliko ih postoji u Srbiji, Gimnazija u Zaječaru je prva gimnazija u kojoj je otvoren Naučni klub, istakla je Tanja Adnađević iz Sektora za promotivne aktivnostini Centra za promociju nauke.

„Ovde postoji sajna ekipa nastavnika i učenika i saradnka u Gimnaziji u Zaječaru i nekako je Naučni klub bio samo logičan sled onoga što se ovde radi. Mejkers lab koji je otvoren nedavno i Naučni klub predstavljaju podršku formalnom obrazovnom sistemu, kao što je jedna Gimnazija. Ovde kroz jedan neformalan način funkcionisanja i način obrazovanja možemo da približimo mlađoj populaciji i građanima sve ono što ih interesuje“, kazala je Adnađević.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obraćajući se učenicima poručio da koriste što više mogu ovaj prostor, a da će lokalna samouprava nastojati da im omogući još bolje uslove u školstvu.

„Znanje je bogatstvo koje nosite u sebi i koje vam niko nikada neće moći da oduzme i zato provodite ovde što više vremena i razmenjujte ideje, a na nama je kao lokalnoj samoupravi da vam omogućimo još bolje uslove“, rekao je Ničić.

Gimnazija Zaječar jedna je od mnogih škola koja primenjuje kreativnost u radu sa učenicima, kazao je direktor zaječarske Gimnazije Srđan Stanojević i zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći.

„Zahvalio bih se Gradu Zaječaru i gradonačelniku, koji pored tih nekih osnovnih aktivnosti koje pružaju kao lokalna samouprava, omogućavaju nam podršku u raznim oblastima, posebno u radu sa talentovanim učenicima. Grad Zaječar je ove godine izdvojio skoro milion dinara za učešće naših učenika i nastavnika na raznim međunarodnim državnim takmičenjima. Ove godine smo osvojili 33 nagrade na tim državnim međunarodnim takmičenjima, a od toga 16 prvih nagrada. U budućem periodu želim da omogućimo da ovaj prostor bude prostor sticanja novih znanja i samim tim očekujem mnogo bolja i veća dostignuća“, naglasio je Stanojević.

Glavni zadatak Naučnog kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva, bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja.

Prethodni članci