U zaječarskoj Gimnaziji priređena izložba povodom 20 godina Učeničkog parlamenta i prеdstavljen projekat „DemokraTIiJA”

Povodom 20 godina Učeničkog parlamenta, u zaječarskoj Gimnaziji priređena je izložba fotografija, kao i promocija projekta „DemokraTIiJA”.

Na izložbi su prikazane fotografije svih predsednika Učeničkog parlamenta zaječarske Gimnazije do sada, a prilikom promocije projekta „DemokraTIiJA” prikazani su filmovi koji su odradili učenici ove škole.

Na ovaj način zaječarski gimnazijalci želeli su da obeleže jubilej Učeničkog parlamenta, dok su kroz video priloge približili demokratiju svojim vršnjacima na jedan zanimljiv način, poručio je Dimitrije Stanković, predsednik Učeničkog parlamenta zaječarske Gimnazije.

„Pošto je 20 godina Učeničkog parlamenta u Gimnaziji, rešili smo profesorka i koordinatroka Parlamenta Slađana Stojanović i ja da organizujemo izložbu fotografija svih predsednika Parlamenta do sada. Takođe, predstavili smo i dva video priloga na temu demokratije u okviru projekta ‘DemokraTIiJA’. Ove kratke priloge radili su učenici naše škole koji su pohađali radionice ‘Osnove demokratije’ i ‘Video montažu’. Projekat ‘DemokraTIiJA’ ima za cilj da učenicima približi demokratiju na jedan zanimljiv način. kao i uključivanje u demokratski život zajednice i smatramo da je njima jedan od zanimljivijih načina bio taj video format“, kazao je Stanković.

Učenički parlament zaječarske Gimnazije drugi je po starosti parlament u Srbiji.

„Obeležavamo jedan ozbiljan jubilej – to je 20 godina Učeničkog parlamenta i iskoristio bih priliku da čestitam i predsedniku i đacima i samoj školi. Naš Parlament je drugi po starosti u Srbiji, isto kao što je i naša škola bila po osnivanju druga posle kragujevačke Gimnazije. Zahvaljujući raznim projektima koji su realizovani, naš Parlament razvijao je demokratsku kulturu kod učenika i svest, organizovao mnogobrojne humanitarne akcije, razvijao poštovanje različitosti, edukativne radionice, zabavne aktivnosti i još mnogo toga drugog. Možemo da budemo ponosni na naš Učenički parlament i treba da budemo primer i ostalima kako funkcionišu parlamenti. Naša Gimnazija je prva započela ovaj proces neposrednog biranja predsednika Učeničkog parlamenta u saradnji sa Zaječarskom inicijativom i Dečijim centrom i mnogi su po našem primeru počeli da biraju predsednike parlamenata. Zahvalio bih se i koleginicama Dragani Rašić i Slađani Stojanović koje su prethodne dve decenije radile sa Parlamentom“, istakao je Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Od početka osnivanja Učeničkog parlamenta u Gimnaziji u Zaječaru je profesroka i koordinatorka Parlamenta Slađana Stojanović.

„Parlament je nastao kao potreba mladih da pronađu svoj prostor. Mi još mnogo moramo da učimo i o demokratskom i o parlamentarnom životu. Zahvalila bih se i sadašnjem i bivšim direktorima koji su nam omogućili prostor da mi svoje zamisli realizujemo“, rekla je Stojanović.

U istom danu sprovedeno je i glasanje za novog predsednika Učeničkog parlamenta, a većinom glasova izabran je Aleksa Mitov. On će tu funkciju zvanično preuzeti od početka naredne školske, od 1. septembra.

Prethodni članci