U zaječarskom pozorištu narednih dana dva događaja: Humanitarni koncert „Pesmom za lek – srcem za sve” i predstava „Čehovljeva soba”

U foajeu zaječarskog pozorišta održana konferencija za medije povodom dva predstojeća događaja: humanitarne manifestacije „Pesmom za lek – srcem za sve” i predstave „Čehovljeva soba”.

Humanitarna manifestacija „Pesmom za lek – srcem za sve” za pomoć ljudima obolelim od multiple skleroze biće održana u sredu, 15. marta 2023. u 19:00 sati, dok će premijera predstave „Čehovljeva soba” prema pričama Antona Pavloviča Čehova, biti održana 16. marta u 20:00 sati. Predstava je rađena u režiji Nikole Zavišića, koji je zajedno sa Unom Đelošević adaptirao tekst.

Prema rečima direktora zaječarskog teatra Vladimira Đuričića ovo scensko-muzičko putovanje u Čehovljevu dimenziju kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča predstaviće pomak u repertoarskoj politici zaječarskog pozorišta, jer će publika prvi put videti zaječarske glumce u sasvim drugom izdanju, pokazaće neke svoje talente koje do sada nisu imali prilike da pokažu. Osim u redovnom repertoaru, ova predstava će bez imalo sumnje otići na mnoge festivale i brojna gostovanja.

O predstavi su govorili i reditelj Nikola Zavišić i dramaturg Una Đelošević.

Predstava se sastoji od devet priča. Od sasvim intimnih, malih događaja (priče „Ženska osveta”, „Otišla je” i „Mekušac”), do velikih, glasnih, bučnih razmirica („Neopreznost”, „Kameleon”, „Činovnikova smrt”), pa preko nežne, ali i surove zimske intime („Šala”) i, kako smo ih nazvali „ženskih priča“ („U hotelu”, „Poslednja Mohikanka”). Igraju: Marija Stanković, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Branislav Mijatović, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Viktorija Arsić, Nataša Petrović, Sanja Nedeljković, Jelena Rajić i Ana Bretšnajder.

Članovi zaječarskog pozorišnog ansambla će osim što će glumiti, takođe će pevati i svirati. Bend predstave čine: Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić, Marija Stanković i Ivana Bartunjek.

Humanitarnu manifestaciju „Pesmom za lek – srcem za sve” organizuju Ženska odbornička mreža grada Zaječara, Turistička organizacija grada Zaječara i Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovaj događaj prati bogat kulturno-umetnički program u kome će nastupiti: Hor Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac” Zaječar, Biljana Ilić, profesori OMŠ „Stevan Mokranjac” Zaječar, Folklorni ansambl „Zo-Ra”, Bojana Krstić, Danijela Ružić, Ljuba Žeželj Petković, a okupljenima će se obratiti i Dušan Perišić, predsednik Međuopštinske organizacije multiple skleroze (MOMS) grada Zaječara.

U susretu sa novinarima predsednica Ženske odborničke mreža grada Zaječara Slađana Stanković naglasila je da je sasvim pristojno prihvatiti činjenicu da među ljudima u našem društvu postoje i oni koji imaju različite zdravstvene probleme.

„Ja sam se među mnogobrojnima odlučila da govorim o međuopštinskoj organizaciji multipla skleroze u Zaječaru i da ovaj humanitarni koncert bude posvećen njima jer sam prepoznala njihove probleme”, kazala je Stanković.

Zamenica predsednice Ženske odborničke mreže Biljana Ilić je govorila o tome zašto se humanitarni događaj održava 15. marta.

„Pre svega 15. mart je dan romantizma, barem bi tako trebalo da bude, po nekom mom shvatanju. Baš 15. marta 1842. godine rođen je najveći pisac srpskog romantizma, Branko Radičević. Takođe je 15. mart 2003. godine vezan za svetski događaj u smislu da je nekoliko milona ljudi u svetskim metropolama izašlo na ulice protestvujući protiv rata koji je tada vođen u Iraku. Eto, nakon 20 godina od tada, čovečanstvo, nažalost, još više bije razne bitke, ali je najznačajnija bitka za zdravlje i bitka protiv bolesti. U tom smislu je na jedan način suština ovog koncerta, gde se takođe mi borimo pesmom, stihom, perom, muzikom i dečijim osmehom za zdravlje za dobro raspoloženje”, rekla je Ilić.

Direktorka Turstičke organizacije Dragana Gogić Rajković je istakla da je ideja da kroz pesmu, smeh, poeziju, muziku, druženje sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava, bolje upoznamo sugrađane sa članovima Udruženja obolelih od multiple skleroze.

„Ponosna sam na grad u kome sam rođena i na činjenicu da u ovom gradu ima mnogo onih koji vrlo rado idu, kako slogan kaže ’pesmom za lek, srcem za sve’”, naglasila je Gogić Rajković.

Cena ulaznice za humanitarni događaj je simboličnih 100 dinara, a ko želi da donira više novca obolelima od MS-a, moći će da kupi neki od suvenira na prodajnoj izložbi u holu zaječarskog pozorišta.

Prethodni članci