U Zaječaru obeležen Dan pobede nad fašizmom – 9. maj

Dan pobede nad fašizmom – 9. maj obeležen je polaganjem venaca i prijemom delegacije ambasade Ruske federacije u salonu Gradske uprave Zaječar.

Prijem u salonu Gradske uprave Zaječar priređen je za predstavnike ambasade Ruske Federacije u Srbiji – sekretara ambasade Viktora Molčanova i predstavnike Vojske Republike Srbije.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Zaječaru

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da je važno da očuvamo sećanje na žrtve crvenoarmejaca koji su stradali za slobodu Zaječara.

„Želim da izrazim svoje zadovoljstvo što smo se kao i svake godine okupili sa predstavnicima ambasade Ruske Federacije i Komandom zaječarskog garnizona da odamo počast 1363 crvenoarmejaca koji su stradali u oslobađanju Zaječara. Ti ljudi su položili svoje živote za našu slobodu i uvek ćemo to pamtiti i odavati počast i drago mi je što ovu tradiciju nastavljamo. Na ovaj način pokazujemo da cenimo žrtve koje su svoje živote ugradili u slobodu koju baštinimo više od 70 godina“, kazao je Ničić.

Sekretar ambasade Ruske Federacije Viktor Molčanov zahvalio se građanima Zaječara i gradonačelniku zato što svake godine odaju počast stradalim ruskim vojnicima.

„U ime njegove ekselencije ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka želim da zahvalim gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću i svima koji učestvuju u organizaciji obeležavanja ovog dana što ste se setili heroja Ruske Federacije i srpske Vojske. Oni su dali svoje žrtve kako bi obezbedili bolju budućnost za naredne generacije. Sada je važno da se sećamo njihovog herojstva i podviga, kako bi sledeće generacije živele u miru. Večna slava palim borcima i srećan Dan pobede nad fašizmom“, rekao je Viktor Molčanov, sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Zaječaru

U prisustvu delegacija ambasade Ruske Federacije, delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, potomaka ratnika od 1912–1918. godine, delegacije rezervnih vojnih starešina i vojnih penzionera, kao i učenika osnovnih škola i brojnih građana, minutom ćutanja odata je pošta palim borcima i položeni su venci na spomen Kosturnici na Starom groblju u Zaječaru.

Prethodni članci