U Zaječaru obeležen „Svetski dan zdravlja”

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru je danas obeležen 7. april, „Svetski dan zdravlja“. Tim povodom, održana je manifestacija koju su organizovali ZJZ „Timok“ Zaječar i Kancelarija za mlade Gradske uprave. Građani su mogli da se informišu na koji način mogu da unaprede svoje zdravlje, a takođe, podeljen je i zdravstveno-promotivni materijal.

Dr Ivana Smiljković, specijalista socijalne medicine odseka za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje „Timok”, ističe da joj je žao što ovakve dane obeležavamo jako retko i što se više govori o bolestima nego o zdravlju.

Zdravlje je nešto čega nismo svesni da posedujemo, sve do momenta dok ga ne narušimo. Svetska zdravstvena organizacija svake godine apeluje na sve ljude, bez obzira na životnu dob, pol, ekonomski status, na nacionalnu, rasnu ili versku pripadnost, da smo svi jednaki i da svi podjednako imamo pravo na zdravstvenu zaštitu. Apeluje na poboljšanje zdravih stilova života, jer ljudi jedino tako mogu da poboljšaju svoje zdravlje. Takođe, podjednako apeluje i na zdravstveni sistem, na sve zdravstvene ustanove i zaposlene u zdravstvenom sistemu, kako bi poboljšali dostupnost zdravstvene zaštite svim ljudima. Želim da podsetim da je od juče imunizacija moguća i svima onima koji nisu zakazali putem elektronske uprave. Svi koji žele da se vakcinišu, svakim radnim danom od 14 mogu se javiti na vakcinalni punkt i bez zakazivanja dobiti vakcinu.” – dodala je dr Smiljković.

Prethodni članci