Udruženje „Društvo Roma Zaječar” obeležilo „Svetski dan Roma”

Povodom obeležavanja 8. aprila, „Svetskog dana Roma”, kao i 50 godina od prvog kongresa Roma u Londonu, kada je donesena romska zastava, himna i naziv Rom ili Romkinja, danas su volonteri Udruženja „Društvo Roma” na Trgu oslobođenja u Zaječaru obeležili ovaj dan. Podelili su flajere povodom obeležavanja 8. aprila, kao i meseca romskog ženskog aktivizma koji traje od 8. marta do 8. aprila. Na teritoriji grada Zaječara živi blizu 2.000 Roma.

Predsednik Udruženja „Društva Roma”, Miljan Rašić, kaže da ih je pandemija, kao i prethodne godine, omela da obeleže ovaj dan kako dolikuje i kako su to inače radili uz zvuke muzike i promociju folklornih sekcija.

Uspeli smo, na neki način, da organizujemo druženje sa sugrađanima. Delili smo flajere o mesecu romskog ženskog aktivizma, o pravima Roma i diskriminaciji. Svi smo jednaki i svi smo ljudi. Nama fali jednakost, razumevanje, da budemo ravnopravni sa svima. Romi nisu samo statistika, već su ljudi. Sa Romima treba razgovarati i tretirati ih kao i ostale ljude. Fali nam pravo zapošljavanja, fali nam pravo mesto u domenu obrazovanja. Nastavićemo sa razbijanjem stereotipa o Romima, kao što je rano stupanje u brak, što nikako nije romska tradicija. Želimo da se borimo i budemo jednaki pred svima.” – dodao je Rašić.

Sutra će članovi Udruženja „Društvo Roma Zaječar” gostovati kod poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, gde će predstaviti internet platformu za borbu protiv diskriminacije. Romska platforma je projekat koji je rađen u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom, a pored Udruženja „Društva Roma” Zaječar, administratori internet platforme su i članovi Romskog studentskog udruženja iz Novog Sada.

Prethodni članci