U Zaječaru održan karavan „Izađi mi na teglu“: Pobednik ekipa „Carice“

U Zaječaru je devetu godinu zaredom održan karavan „Izađi mi na teglu“ jedna od najvećih gastronomskih manifestacija.

Pobednik ove godine u Zaječaru je ekipa „Carice“, druga je ekipa Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara, a treća je ekipa zaječarskih izviđača.

Za najbolje pripremljen ajvar, odnosno „srpski kavijar“, nadmetalo se 10 ekipa u Zaječaru. Takođe, pored takmičenja u pripremanju ajvara, oko 40 izlagača iz cele Srbije predstavilo je svoje proizvode na Trgu oslobođenja.

Gastro karavan „Izađi mi na teglu“ pored toga što bira najboljeg ajvar-majstora, ima za cilj i da predstavi sve kulturne i turističke potencijale grada domaćina, ističe Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

„Turistička organizacija grada Zaječara je organizator mnogih manifestacija tokom godine. Neke manifesacije sami organizujemo, na nekima smo suorganizatori, ali ovaj događaj ima posebnu pažnju. To je događaj koji donosi posebnu energiju u Zaječar, a inače se deveti put organizuje ovde. Meni je drago što smo deo ovog karavana koji putuje kroz Srbiju, obilazi gradove i na taj način promoviše nama dobro poznati jesenji delikates – ajvar. Jedan od ciljeva takmičenja ‘Izađi mi na teglu’ je i promocija turističkih i kulturnih potencijala Zaječara. Mi ćemo na finalnom takmičenju u Beogradu predstaviti šta naš grad može da pruži svakom posetiocu“, rekla je Gogić Rajković.

Pobednička ekipa iz Zaječara, učestvovaće na finalnom takmičenju „Izađi mi na teglu“, koje će biti održano 8. oktobra 2022. u Beogradu.

Na Trgu osloođenja u Zaječaru nastupila su i deca iz Predškolske ustanove „Đulići“, sa svojim vaspitačicama.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

„Devet godina kako mi kažemo „teglamo se“ od grada do grada i napravili smo značajne rezultate. Posle nekoliko godina shvatili smo da je ovaj karavan iznedrio dosta proizvođača. Blizu 30 domaćinstava je nakon učešća na ovom događaju, počelo da se bavi proizvodnjom ajvara. Trenutno učestvuje 15 gradova, ranije je bilo više, ali zbog korone se taj broj smanjio. Naredne godine karavan ‘Izađi mi na teglu’ obeležava jubilarnih 10 godina postojanja. Za jubilej pripremamo mnoga iznenađenja, mnoge novine, verovatno ćemo sve proizvođače koje smo mi iznedrili okupiti, napravićemo edukativni centar, gde će oni, pod okriljem brenda „Izađi mi na teglu“ moći da izlože svoje proizvode. Ono što je važno je da ćemo napraviti online platformu gde će zainteresovani iz celog sveta moći da kupuju sve što ide u teglu od naših najboljih proizvođača. Ajvar od prve godine ostavljamo takmičarima na raspologanju. U jednoj sezoni karavana napravi se onolika količina ajvara koja je dovoljna da sva deca u Srbiji, u domovima za nezbrinutu decu. To je bila prvobitna ideja karavana, ali mi kao organizacija ne možemo po Zakonu da tako radimo, ali takmičari mogu da poklone kome god požele i pouzdano znam da je u mnogim slučajevima, ajvar otišao u prave ruke. Mnoge pobedničke ekipe svoje nagrade poklonile su onima kojima je potrebno“, poručio je Saša Stamenković, autor projekta „Izađi mi na teglu“.

Karavan „Izađi mi na teglu“ realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, a uz pmoć brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Prethodni članci