U Zaječaru održano predavanje Nebojše Dugalića i otvoren Festival duhovno-dokumentarnog filma

U Zaječaru održano predavanje Nebojše Dugalića i otvoren Festival duhovno-dokumentarnog filma

U okviru VII Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru, održano je predavanje na temu „Hrišćanska kultura danas”, glumca Nebojše Dugalića, a u zaječarskom pozorištu svečano je otvoren Festival duhovno dokumentarnog filma.

Trećeg dana Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru, u Radul begovom konaku održana je projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji, dok je u Sabornoj crkvi održano predavanje „Hrišćanska kultura danas”, glumca Nebojše Dugalića.

„Mislim da su ovakve stvari i događaji dragoceni, pre svega, dobro je i zdravo i spasonosno i korisno da se pokrenu neke teme i postave neka pitanja, da nekako učinimo živim neke naše temeljne, duhovne, ljudske, egzistencijalne dileme vezane za temeljne pretpostavke postojanja, našu veru, našu kulturu. Nikada nije dovoljno govoriti o tome, jer svako novo vreme izrađa i neka nova pitanja i neke nove probleme. Mi smo na neki način pozvani da nađemo neki novi jezik, novo snalaženje sa tim izazovima, da nađemo neko zdravo mesto u svemu onome što nam istorija donosi. Divno je videti ovoliko ljudi na ovom mestu i to govori o tome da postoji interesovanje, ali je važno da neko inicira“, istakao je Nebojša Dugalić.

U zaječarskom pozorištu otvoren je Festival duhovno dokumentarnog filma, a ovaj Festival svečano je otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion.

Na otvaranju ovogodišnjeg Festivala duhovno dokumentarnog filma, publika je mogla da pogleda igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji”.

U subotu, 17. septembra, u okviru Festivala duhovno dokumentarnog filma, u Radul-begovom konaku u Zaječaru biće održana projekcija filmova u takmičarskoj konkurenciji, od 13:00 do 17:00 sati. U 18:30 u porti Sabornog hrama biće održana promocija knjige „Srbija na prvom mestu” Dragoslava Bokana.

U nedelju, 18. septembra, u 08:30 u Sabornoj crkvi u Zaječaru biće održana liturgija povodom Dečje nedelje, a nakon liturgije biće održan dečji program na Festivalu. U 18:00 sati u porti crkve biće održano svečano zatvaranje Festivala duhovno-dokumentarnog filma, a posle toga biće prikazan nagrađeni film. Od 20:00 sati biće priređen džez koncert „Filmska i evergrin muzika” u „Gostoprimnici”.

Organizatori Festivala hrišćanske kulture su: Eparhija timočka, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zaječar sa institucijama kulture i Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. VII Festival hrišćanske kulture trajaće do 21. septembra, dok će Festival duhovno-dokumentarnog filma biti održan od 16. do 18. septembra 2022. u Zaječaru.

Prethodni članci