U Zaječaru počela 56. G!itarijada: Prve večeri publika uživala u nastupu „Direct Drive“-a, „YU grupe“, grupe „Deca loših muzičara“ i „Električnog orgazama“

Najstariji festival rok muzike u Evropi, 56. „Zaječarska Gitarijada” počela je sinoć i trajaće do subote, 26. avgusta 2023.

Svečano otvaranje 56. Gitarijade održano je na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijani, kod Zaječara. Ovom prilikom je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić predao ključ grada u obliku gitare ovogodišnjem rokonačelniku Gitarijade Marku Mendozi, slavnom bas gitaristi grupa „Whitesnake“, „Soul SirkUS“, „Lynch Mob“, „The Dead Daisies“, „Thin Lizzy“.

Marko Mendoza je prvi put u Zaječaru, a kako je istakao oduševila ga je ljubaznost i prijateljsko raspoloženje domaćina.

„Najlepše stvari se dešavaju, kada najmanje očekujete da se dese. Ono što je meni velika čast jeste što sam pozvan ovde na najstariju rok manifestaciju i moram da priznam da o Srbiji nisam znao mnogo. Za mene je blagoslov da se bavim muzikom, ali mislim da mnogi ljudi imaju tu privilegiju da se bave muzikom i treba da se bave muzikom. Velika je čast što ste me pozvali i prihvatili ovde. Hvala vam mnogo!“ kazao je Mendoza.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić podsetio je prisutne da mu je ideju za ključeve grada rokonačelniku dao Bora Đorđević.

„Ovu ideju za uručivanje ključeva grada dao mi je Bora Đorđević i meni je velika čast što ključeve grada uručujem Marku Mendozi. Meni je čast što sam ga upoznao, jer je on jedan divan i skroman čovek. Takvi su samo veliki umetnici“ naglasio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Prikazan je i film o Gitarijadi, autora novinara Dušana Vojvodića. Pobednik prve Gitarijade bio je zaječarski sastav „Polovine srca“.

Takođe, direktorka radija „Beograd 202“ Snežana Gajić uručila je poklon gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću.

Svečanom uručenju ključeva prethodio je prijem za ovogodišnjeg rokonačelnika u Gradskoj upravi Zaječar.

Na zaječarskoj Kraljevici usledilo je prvo polufinalno veče, a zatim i nastup dobro poznatih grupa u revijalnom delu (prošlogodišnji pobednici „Direct Drive“, zatim „Deca loših muzičara“ „YU grupa“, „Električni orgazam“).

„YU grupa“ podigla je publiku na noge i svojim dobro poznatim hitovima „Odlazim“, „Dunavom“, „Od zlata jabuka“, „Opasno te volim“, „Čudna šuma“ i mnogim drugim zagrejala atmosferu na 56. Zaječarskoj Gitarijadi.

Na samom kraju prve večeri 56. Gitarijade u Zaječaru, nastupio je „Električni orgazam“, a prisutni su uživali u pesmama „Konobar“, „Dokolica“, „Odelo“, „Kako bubanj kaže“… „Električni orgazam“ je više puta nastupio pred zaječarskom publikom, a ovdašnja rok publika uvek ih dočeka iznova gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Prodaja ulaznica za 56. Zaječarsku Gitarijadu počela je na Trgu oslobođenja, od 12:00 do 20:00 sati, kao i na biletarnici zaječarskog pozorišta, gde je kartu moguće kupiti od 12:00 do 17:00 sati. Kupovina karata na pomenutim lokacijama, biće moguća do 26. avgusta, kada se 56. Gitarijada završava. Karte se mogu kupiti i na punktovima za prodaju, na ulazu u prostor Gitarijade, svakog dana, od 19:00 do 23:00 sata. Cena ulaznica je 1.200 dinara za sva tri dana trajanja manifestacije. Dnevnih ulaznica nema. Za osnovce i srednjoškolce besplatan je ulaz uz đačku knjižicu.

Prethodni članci