U Zaječaru potpisan ugovor o međusobnoj saradnji između Fondacije Ana i Vlade Divac i Grada Zaječara

U Zaječaru je danas potpisan ugovor o međusobnoj saradnji između Fondacije Ana i Vlade Divac i Grada Zaječara na projektu Omladinskih fondova.

Ugovor su potpisali Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Projekat Omladinski fondovi realizuje se sa ciljem da doprinese učešću mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava za projekte koje pokreću i vode mladi. U naredne dve godine, ovaj projekat će se sprovoditi u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ u partnerstvu sa relevantnim ministarstvom za pitanja omladine, a podržani će biti omladinski fondovi u pet lokalnih zajednica – Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han.

„Ovo je lepa prilika za mlade našeg grada i mogućnost za različite ideje i projekte, koji će biti podržani iznosom do 100 hiljada dinara. Dugujemo veliku zahvalnost Fondaciji Divac na svemu onome što zajedno radimo poslednjih godinu dana. Nadamo se da će ideje poniknuti iz ruralnih sredina, ali i svuda gde mladi iskažu potrebu. Ako vidimo da se cela priča uspešno realizuje, naravno da će grad Zaječar dati mnogo veće učešće. Hvala vam puno u ime mladih grada Zaječara i u ime naše Gradske uprave“, istakao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, prilikom potpisivanja Memoranduma.

„U dosadašnjem radu Fondacije, podrška mladima bila je uvek u fokusu naših aktivnosti. Ovaj projekat koji sprovodimo u saradnji sa GIZ-om i relevantnim Ministarstvom za pitanja omladine, svakako će značajno doprineti kreiranju i sprovođenju politika namenjenih poboljšanju uslova života mladih ljudi, pre svega u lokalnim zajednicama koje su podržane kroz Omladinske fondove“ izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Kroz program Omladinskog fonda, Grad Zaječar i Fondacije Ana i Vlade Divac će zajednički podržavati mlade ljude na teritoriji Zaječara kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.

Konkurs za inicijative mladih u iznosu do 100.000 dinara će biti otvoren 25. novembra 2022. i sve informacije o uslovima biće objavljene na sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac i sajta Grada Zaječara.

O projektima koji će biti podržani odlučivaće odbor Omladinskog fonda, sastavljen od mladih iz ovog grada koji su izabrani na konkursu i obučeni za upravljanje sredstvima Fonda. Fondacija će u Fond uložiti sredstva u iznosu od 7.000 evra godišnje, dok će Grad Zaječar uložiti 300.000 dinara. Uloženim sredstvima će se administrativno i finansijski zajednički upravljati.

Prethodni članci