U Zaječaru raspisano pet konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2022. godinu

Grad Zaječar raspisao je pet konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2022. godinu, koji su u toku.

Podsećanja radi, prvi konkurs odnosi se na dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove mehanizacije i opreme za poljoprivredu. Prihvatljive investicije po ovom konkursu su i žičane ograde za voćnjake, plastenici, oprema za navodnjavanje i protivgradne mreže, a za ove podsticaje izdvojeno je pet miliona dinara.

Po konkursu za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva takođe je predviđeno pet miliona dinara,a proizvođači mogu da se prijave za nabavku kvalitetnih umatičenih grla junica, ovaca i koza.

Po konkursu za nabavku opreme za pčelarstvo izdvojeno je 1.000.000 dinara. Ova tri kunkursa otvorena su do 31. avgusta.

I ove godine nastavlja se regresiranje osiguranja u poljoprivredi. Mera se sprovodi preko konkursa za regresiranje troškova osiguranja u poljoprivredi, za koji je predviđeno 1.000.000 dinara. Ovakav vid podrške predviđen je zbog štete na poljoprivrednim usevima, stoci i drugim resursima, koje su redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda. Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čije se prebivalište i predmet osiguranja nalaze na teritoriji grada Zaječara. Konkurs je otvoren do 31. oktobra 2022.

Ovom prilikom raspisan je i konkurs za podsticaje u voćarstvu kojim je predviđeno subvencionisanje nabavke sertifikovanih sadnica voća za proleće i jesen 2022. godine. Po ovom konkursu izdvojeno je 3 miliona dinara i konkurs će trajati do 15. novembra 2022. godine.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci