U Zaječaru treći put organizovana „Ulica Božićne radosti“

U Zaječaru, po treći put, ulica Timočke bune pretvorena je za najradosniji hrišćanski praznik u „Ulicu Božićne radosti”.

Ujutru na Božić, u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru održana je Božićna liturgija, nakon toga Zaječarci su mogli da uživaju u „Ulicu Božićne radosti“.

U „Ulicu Božićne radosti“ mnogobrojni izlagači prezentovali su i prodavali posetiocima svoje proizvode, održan je i kulturno-umetnički program, a organizovano je i takmičenje u spremanju tradicionalnih jela.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su: Dečiji hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, Gradsko-pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, Kamerni hor „Lavirint“ kao i kulturno-umetnička društva „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Sloga“ iz Vražogrnca i „Romulijana“ iz Gamzigrada.

Najbolji svadbarski kupus ove godine pripremio je Vladimir Dobrosavljević, drugo mesto osvojila je Valentini Jovanović, a zaječarski izviđači osvojili su treće mesto.

Posetioci manifestacije uživali su u širokoj lepezi domaćih proizvoda velikog broja izlagača iz cele Srbije, počev od vina, meda, rakije, do dimljenih proizvoda, priređena je i božićna trpeza za posetioce. Na ovoj, sada već tradicionalnoj manifestaciji, predstavilo se više od 30 izlagača.

„Ova manifestacija nailazi ne samo na odobravanje i oduševljenje Zaječaraca, već i na oduševljenje posetilaca iz okolnih gradova. Mi se svake godine ovde okupimo zajedno sa našim sugrađanima i njihovim gostima da zajedno u miru, radosti, sreći i veselju provedemo ovaj najradosniji hrišćanski praznik. Sa nama su izlagači iz cele Srbije koji su došli da predstave svoje proizvode. S obzirom da na Božić prestaje post koji je trajao 40 dana, mi smo u skladu s tim i u skladu sa praznikom pripremili božićnu trpezu za sve one koji su posetili ‘Ulicu Božićne radosti’. Takođe, naši izlagači predstavili su svoje proizvode na dekorisanim štandovima u duhu Božića“ , istakla je Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara.

Manifestaciji su prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom Eparhije timočke.

„Sećajući se one božićne pesme koju su anđeli doneli sa neba i naučili pastire kako da hvale Boga – ‘Slava na visini Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja.’ Ako te tri stvari u životu uvrstimo i na tome baziramo svoj život da slavimo Boga, onda ćemo imati mir u svojim dušama i sa Bogom i onda će Bog dati među ljudima dobru volju“, poručio je, između ostalog, vladika Ilarion.

Takođe, učenici Osnovne škole „Ljuba Nešić” u Zaječaru organizovali su još jedan humanitarni Božićni bazar ispred Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, a sav prikupljen novac biće uplaćen za Lenkino i Konstantinovo lečenje.

Organizatori manifestacije su Eparhija timočka i Grad Zaječar, uz učešće Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Turističke organizacije grada Zaječara, a pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Prethodni članci