USAID podržao projekat zaječarske Gimnazije za unapređenje digitalne pismenosti u nastavi

„Digi Sikers“, tim učenika Gimnazije u Zaječaru, veruju da bi uz učenje kroz igru digitalna pismenost bila na mnogo većem nivou. Oni su i jedni od pobednika konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov”.

Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Projekat „Digi Sikers“ predstavlja niz radionica i takmičenja za učenike i predavanja za nastavnike na temu korišćenja potrage za blagom u cilju razvoja digitalnih veština. Učenici kroz niz zadataka (dešifrovanje, provera autentičnosti slika, traženje informacija, pravilno korišćenje mejla, rad sa novim alatima…) razvijaju digitalne veštine, a organizatori procenu stepena razvoja analize urađenih zadataka.

Ovaj projekat značajan je i za nastavnike, koji će dobiti nove ideje i primere mogućnosti korišćenja ove metode u učionici. Link za pristup projektu je: www.digisikers.com.

“Učenici su zahvaljujući ‘Digitalnog ekspediciji Izazov’ dobili priliku da u praksi primene znanje sa časova. Da bi uspešno kreirali igru oni su morali i da podele poslove i zadatke, da zavise jedni od drugih, da se međusobno pomažu, reše još hiljadu problema i da na taj način osete duh timskog rada. Sve su ovo stvari koje nas školski sistem često ostavi po strani, i zato je ovaj projekat, bio od izuzetnog značaja za njihovo iskustvo”, naglasio je profesor Mladen Šljivović.

Zaječarski „Digi Sikersi“ su Teodora Lazarević, Đurđa Vidanović, Petra Milović, Milan Lazarević, Marko Rančić, Dimitrije Stanković, a mentori tima su profesorka Dragana Sekulić Pilipović i profesor Mladen Šljivović.

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Prethodni članci