Večeras čekamo Srpsku novu godinu

Nova godina po julijanskom kalendaru, kod Srba poznata kao Srpska nova godina ili Pravoslavna nova godina, dočekuje se večeras u ponoć. Stara Nova godina slavi se 14. januara po gregorijanskom kalendaru svake godine, što je 1. januar po julijanskom kalendaru, u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Severna Makedonija… Takođe, slavi se u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Interesantan je i podatak da obeležavanje Julijanske nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Na ovaj dan obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na ovaj dan ponavljaju neki obredi svojstveni praznovanju Hristovog rođenja. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

Кao što se za Božić mesi pogača česnica, za mali Božić se mesi poseban obredni hleb, „vasilica“. Takođe, veruje se, da na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali napretka.

Ove godine u Zaječaru neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine.

Prethodni članci