Zaječar: Održana konferencija povodom početka realizacije projekta “SAD – Srbija 1918-2018 diplomatski i kulturni odnosi”

Gospođa Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, tokom svog boravka u Zaječaru, prisustvovala je i konferenciji za novinare u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ koja je organizovana povodom početka  realizacije projekta “SAD – Srbija 1918-2018 diplomatski i kulturni odnosi” autora Bore Dimitrijevića. Projekat se sastoji iz dva dela, izložbe koja će biti organizovana u februaru mesecu i to prvi put u Zaječaru, a onda još u 15 gradova Srbije kao video prezentacija. Partneri na projektu su Istorijski arhiv „Timočka krajina“, Arhiv Jugoslavije, Arhiv Srbije, Timočki Omladinski Centar, a koautor je pored Bore Dimitrijevića i gospodin Miladin Milošević. Konferenciju je otvorio Velibor Todorov, direktor zaječarskog Arhiva, nakon čega se prisutnima obratila upravo Erika Kin, koja je izrazila zadovoljstvo zbog ostvarivanja ovakvog jednog projekta i ponovnom saradnjom sa autorom, Borom Dimitrijevićem

Autor projekta, Bora Dimitrijević, istakao je,  da je jedan od ciljeva  realizacije ovog projekta i da se urbanim, novim generacijama približe srpsko – američki odnosi i različite situacije između te dve zemlje, na njima bliskiji način.

Na konferenciji su se mogli čuti i neki od detalja iz samog projekta, a koji predstavljaju samo segment zanimljivih priča.

„Jedan od zanimljivih podataka je taj da je jedan od prvih američkih konzula u Beogradu imao 10 deonica u Rudniku uglja Sikole. Postoji još jedan podatak koji nije baš sjajan ali treba ga reći a to je da je amerčki predsednik Ruzvelt mnogo voleo nas. I kada je dobio Nobelovu nagradu, on je avgusta meseca hiljadu dolara namenio srpskoj siročadi, a bilo ih je mnogo posle Prvog svetskog rata. Decembra meseca se dva ministarstva raspravljaju gde su pare, nakon šest meseci“ rekao je autor, Bora Dimitrijević

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru istakao je, da je ovaj projekat veoma dragocen za grad Zaječar i da ovaj grad ima čime da se ponosi, a da je Bora Dimitrijević čovek koji je u kulturi na našem područiju, ali i u Srbiji, ostavio veliki trag.

Pozdravljam ovakav vid saradnje i lične inicijative pojedinaca i mislim da je to jako bitno, a grad Zaječar će uvek podržavati svaku vrstu finansiranja sa strane kada imamo partnere, i kada nešto možemo da realizujemo bez prevelikih sredstava, rekao je Vujadin Milošević, gradski većnik za kulturu.

Osim u Zaječaru, izložba “SAD – Srbija 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi”  biće prezentovana i u Knjaževcu, Boru, Negotinu, Kladovu, Sokobanji, Majdanpeku, Boljevcu, Nišu, Leskovcu, Paraćinu, Pirotu, Golubcu, Novom Sada, Pančevu i Beogradu.

Učesnici konfrencije za medije su nakon obraćanja novinarima, obišli i prostorije, odnosno Depo zaječarskog Istorijskog arhiva.

 

Prethodni članci

Leave a Comment