Zaječarska biblioteka obeležila svoj Dan i 156 godina od osnivanja

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru obeležila je Dan biblioteke i 156 godina od osnivanja.

Zaječarska biblioteka jedna je od najstarijih biblioteka u Srbiji. Čitaonica zaječarska kao javna i prosvetna ustanova otvorena je 27. novembra 1866. godine, a naziv Narodna biblioteka „Svetozar Marković“ nosi od 1959. godine. Početkom 1961. godine Opštinsko veće Narodnog odbora opštine Zaječar donelo je rešenje o dodeljivanju matičnosti, i tako dobija naziv u Matična biblioteka „Svetozar Marković“.

Povodom Dana zaječarske biblioteke nagrađeni su knjigama najaktivniji korisnici u ovoj godini.

Najmlađi korisnik je Matija Bodanović, koji ima 18 meseci. Najaktivniji korisnik pozajmnog Odeljenja za odrasle je Danijela Veljković, najstariji korisnik je Anđelko Simić. U čitaonici ove ustanove najviše vremena proveo je Nemanja Mihailović. Najaktivniji korisnik pozajmnog Odeljenja za decu je Nina Stošić. U Odeljenju u Kotlujevcu najaktivniji korisnik ove godine bila je Aleksandra Gligorijević.

Direktor zaječarske biblioteke Boban Đorđević ovom prilikom je rekao da je malo ustanova u Srbiji koje mogu da se pohvale tradicijom dugom više od jednog veka.

„Ima malo ustanova kulture u Srbiji koje mogu da se pohvale da imaju skoro pa 160 godina postojanja. Imamo preko 110.000 publikacija, više stotina serijskih publikacija, bibliotečku građu. Zahvalnost i svima onima koji su radili u biblioteci, jer sve ono što su oni radili i što mi radimo, radimo za sadašnja i buduća pokolenja. Tokom ove godine, imali smo tribine, radionice za najmlađe, posle dužeg vremena doveli smo jednog značajnog pisca poput Jasminke Petrović. Sve što radi biblioteka radi svojim snagama, tu je i osnivač biblioteke, saradnici i svima se zahvaljujem. I ove godine smo imali dobar projekat u okviru kojeg smo kupili skener sa kojim ćemo bolje i kvalitetnije digitalizovati građu, pa ćemo naše aktivnosti podići na viši nivo. To smo postigli zahvaljujući dobroj saradnji sa Eparhijom timočkom, Gradom Zaječarom i Ministarstvom kulture“ kazao je Đorđević.

U zaječarskoj biblioteci priređena je i promocija knjige „Španska groznica u dolini Timoka“ autorke Jelice Ilić, muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Zaječaru. Pored autorke, na promociji je govorio i prim. mr sc. med. dr Predrag Marušić, specijalista epidemiologije.

Prethodni članci