Zaječarskoj publici predstavljena knjiga „Kobni zvuci violine“ Irene Jović Stanojević

U prepunom Pozorišnom muzeju u Zaječaru predstavljena je knjiga „Kobni zvuci violine“ Irene Jović Stanojević, u izdanju knjižare “Kaligraf”

Reč je o romanu koji govori o drami koja se odigrala u julu 1905. godine u Krivom Viru, a iznedrila je stihove koji su ušli u antologiju srpske književnosti. Opevavši zločin koji je počinio, Vojislav Ilić Mlađi postao je najdeklamovaniji pesnik u zemlji. Bio je poeta i sudija. Čovek koji je zbog učinjenog odležao šest meseci, a onda postao sudija Apelacionog suda. Pesnik čiji su stihovi uklesani na memorijalu na Zejtinliku, dok se o žrtvi gotovo ništa ne zna.

Kako reče autorka, koja je dugo i ozbiljno istraživala sve što je vezano za Vojislava Ilića Mlađeg, te pesme su pesnika proslavile, a Darinka je završila tako što joj ni grob niko više nije posetio od momenta kada je sahranjena, čak je izbrisana sa popisa učitelja koji su rađeni za krivovirsku školu.

Na promociji su, pored autorke, govorili: Bora Dimitrijević, koji se osim arheologijom bavi i arhivistikom i poznavalac je istorijskih prilika toga vremena i profesor književnosti Stevan Jovanović, koji je knjigu lektorisao.

Jovanović je pored ostalog rekao da će čitaoci biti zbunjen onim što je zaista bio Vojislav Ilić Mlađi , a što ova knjiga otkriva.

Stihove Vojislava Ilića mlađeg kazivao je glumac zaječarskog teatra Branislav Mijatović uz violinsku pratnju Bratislava Smičkovića, profesora violine u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru. Moderator je bila Ana Ignjatović.

Prethodni članci