Završen takmičarski deo 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“

Sinoć je u zaječarskom pozorištu završen takmičarski deo 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Stručni žiri Festivala u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, dr Duško Ljuština , član i Nenad Novaković, član, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Uzimajući u obzir visok umetnički nivo selekcije, ideju i misiju Festivala, kao i činjenicu da će 32. „Dani Zorana Radmilovića“ ostati upamćeni po nekoliko briljantnih uloga, žiri je doneo odluku da Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dodeli Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom (Pra)Faustu, dramatizacija Fedor Šili, režija Boris Liješević, Beogradsko dramsko pozorište. Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Dekameron “, Đovani Bokača, dramatizacija Stevan Koprivica, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturni centar Bar – Festival barski ljetopis (Crna Gora) i Narodno pozorište Niš (Srbija).

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,63 osvojila je predstava „Razvojni put Bore šnajdera“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Novinarski žiri koji je radio u sastavu: Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) doneo je odluku da nagradu za najboljeg mladog glumca na 32. Danima Zorana Radmilovića dodeli glumici Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi PraFaust Beogradskog dramskog pozorišta.
Žiri u istom sastavu je doneo odluku da Nagradu za najbolju režiju na 32. Danima Zorana Radmilovića dodeli reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Ovo je novustanovljena nagrada „Zoranovih dana“.
Nagrade će biti svečano uručene večeras, 24. oktobra u 20.00č, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba, sezona prva“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, u režiji Nikole Zavišića.

Poslednje takmičarsko veče 32. „Dana Zorana Radmilovića“ proteklo je u znaku matične kuće ovog velikog pozorišnog umetnika, Ateljea 212. Glumački ansambl izveo je dramu apsurda ,,Čista kuća“ koju je po tekstu Sare Rul, režirala mlada rediteljka Andrea Pjević. Ova predstava je njen master rad na Fakultetu dramskih umetnosti. ,,Moram da priznam da sam bila jako zadovoljna i u toku procesa stvaranja predstave, kao i na samom kraju. Mislim da je moj zadatak kao mladog reditelja da čitam puno savremene dramaturgije. Ova drama apsurda u dva čina, dosta govori o pritisku. Mi smo svi u nekoj strašnoj vrsti pritiska od uspeha, kreiranja srećnih porodica, karijera, da pokažemo da smo zdravi, funkcionalni. Ono što se dešava likovima, zapravo se događa svima nama. U tom smislu ne bih bežala od klasika da ih nekada u životu režiram , ali mi se čini da prema klasičnoj literaturi moramo imati odgovornost da je moramo čitati iz ovog vremena. Moram priznati da toliko mojih kolega piše, i čini mi se da je vreme, da pored klasične literature, otkrivamo i mlade pisce. Što se tiče rada sa glumcima, bilo je odlično. To su četiri jaka ženska lika, a to se ne događa često, i jedan muški lik koji se savršeno uklopio. Srećna sam i što sam dobila priliku da radim u ovako velikom pozorištu kao što je Atelje 212. Tokom svoje četvrte godine studija asistirala sam u ovom pozorištu na predstavi ,,64“ Alise Stojanović, i nakon toga dobila priliku da komad ,,Čista kuća“ koji je moj master rad , režiram u Ateljeu. To je bila prilika koja nije česta. Jako sam zahvalna što su u meni prepoznali mladog autora na kome treba rizikovati“ rekla je na okruglom stolu Andrea Pjević.

Nagradu „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, po oceni stručnog žirija, dobila je Hana Selimović za ulogu Virdžinije. ,,Na ovaj Festival došla sam sa velikom odgovornošću. Ovo je moja prva nagrada na ovom festivalu i ponosna sam što je iz Zoranovog grada vraćam u Zoranovu kuću, Atelje 212. Nije lako kada odlazite u mesto koje neguje duh i rad jednog tako velikog umetnika. U sebi onda razmišljate da li možete da zadovoljite ljude koji su naviknuti na ono što je jedan takav glumac imao da ponudi. U Zaječar sam došla pod malim stresom, ali odlazim srećna i zadovoljna. Moja obaveza je bila velika jer mi je zadatak bio da nasmejem publiku. Pre nego glumac naiđe na neku prvu reakciju publike on je najusamljeniji čovek na svetu. To je agonična situacija u kojoj ne znate ništa, ni da li ste talentovani, ni da li ste na pravom mestu na pravom putu. A pogotovo kada dođete na jedno ovakvo mesto gde je rođen Radmilović, koga kada spomenemo ne možemo da ne govorimo o humoru. Imala sam priliku da danas čujem ono što je rekla velika Renata Ulmanski govoreći o Zoranu Radmiloviću, izjednačivši reč humor sa pojmom humanosti. To mi je bilo veoma inspirativno. Iz mog iskustva ljudi koji su bili najviše sposobni za humor su bili istovremeno i najtužniji ljudi. Srećna sam što sam u ovoj podeli dobila baš ovakvu vrstu zadatka i nadam se da sam pokazala da humor nije nešto što je samo muški posao“ rekla je glumica Hana Selimović.
U ulozi Matilde, kućne pomoćnice, koja ne voli da čisti već da priča viceve, gledali smo glumicu Nataliju Stepanović. ,,Nisam imala baš lak zadatak da govorim na brazilsko-portugalskom jeziku. Imam čak i jednu kratku anegdotu vezanu za to. Rediteljka Andrea rekla mi je da to moram perfektno da naučim, jer će neko u publici govoriti taj jezik. Prvo sam mislila da je to nemoguće. Ali sam se onda našla u situaciji da me je već na premijeri neko iz publike ispravio. Ispostavilo se da je reditelj bio u pravu. Bilo je teško, a u isto vreme meni jako zanimljivo. A učenje tog jezika pomoglo mi je i u otkrivanju lika koga tumačim“ naglasila je glumica Natalija Stepanović.

Ekscentrične likove Sare Rul, pored pomenutih glumica igraju i Radmila Tomović, Tamara Pjević, Vladislav Mihailović, a glas je pozajmila Vladislava Milosavljević. Mladi autorski tim čine dramaturškinja Ana Vujadinović, scenografkinja Milena Grošin, kostimografkinja Vera Radojević i koreografkinje Tamara Pjević i Ana Ignjatović Zagorac.

Prethodni članci