„Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodeljen Milošu Tanaskoviću

Nakon svečanog otvaranja Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, izvedena je premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“ Efraima Gotholda Lesinga, u adaptaciji Vuka Boškovića i režiji Tare Manić, koju je publika odlično prihvatila. Dr Nenad Novaković je u susretu sa novinarima posle predstave naglasio da komad „Emilija Galoti“ koji je nastao pre francuske revolucije, večeras dok smo ga gledali, izgledao kao da je pisan preksinoć: „Tara je uspela da povuče tu liniju iz 18. veka na period 21. veka gde smo dobro razumeli sva sukobljavanja, sve ono što proističe iz sukoba generacija i prelaska jednog sistema u drugi. Ako bismo upotrebili taj neki savremeni termin, onda je ovo na najbolji način oslikalo tu tranziciju koju mi sada preživljavamo“

Rediteljka predstave Tara Manić smatra da u tekstu koji je pisan prošle godine kao i u tekstu koji je pisan pre nove ere postoji mnogo toga što je za čoveka zajedničko i univerzalno: „Svakako da je to vreme u kome je Lesing pisao i vreme u kome su živeli njegovi likovi mrtvo, prevaziđeno po tim postulatima više danas ne postoji, ali to ne znači da delovi pitanja koji su ispostavljeni pred Emiliju Galoti, ali i pred ostale likove nisu u nekim tragovima nekako pervertirano došli do današnjeg trenutka. Mislim da negde u tim dubljim nijansama teksta, ne u samom tom istorijskom kontekstu leži neka spona sa današnjim trenutkom koja je i dalje negde ostala značajna, nerešena, a negde na pogrešan način stavljena ili u prvi plan ili pod tepih“.

Mlada glumica Jelena Rajić nosila je glavnu ulogu na jedan zaista specifičan, dobar, razumljiv, nama razgovetan način: „Ulogu Emilije Galoti doživela sam onako kako sam je i predstavila. Još uvek nismo prevazišli nasilje nad ženama i zloupotrebu moći. To se jasno videlo na Emilijinom slučaju. Doživela sam je na tragičan način, što i jeste njen lik“.

Predstave zaječarskog teatra nisu u konkurenciji za glavne nagrade, ali jesu u konkurenciji za „Zoranov brk“. Tročlani žiri u sastavu: Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština , član i Milan Caci Mihailović, član, doneo je odluku da „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodeli glumcu Milošu Tanaskoviću za ulogu Hektora Gonzaga, kneza Gvastale. Ovo je Milošu prvi brk, što mu je posebno drago: „Večeras je bila premijera. Zahvaljujem pre svega Tari i svim kolegama i saradnicima koji su radili na ovoj predstavi. Seleni Orb naročito. Nekako je to najdivniji i najbolji proces koji sam ja imao ovde u pozorištu od kad sam zaposlen i to mi je jako važno. Hvala Tari što mi je dala ovu ulogu. Ja sam bio potpuno šokiran kada sam video podelu i kada sam video da ja to treba da igram. Onda me je ona pitala: „Jesi li igrao ovako nekad nešto?“, ja sam rekao: „Nikada“. Ona kaže: „E pa zato sam ti je i dala“. Tako da joj puno hvala. Ona je jedno divno biće, pametno i budućnost srpskog pozorišta, ono što mi je jako drago”.

Pored Jelene Rajić i Miloša Tanaskovića u predstavi igraju Miloš Đuričić, Predrag Grbić, Nataša Petrović , Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.

Prethodni članci