Ambasador Japana Imamura Akira posetio Knjaževac i uručio vrednu donaciju OŠ „Vuk Karadžić“

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”u Knjaževcu, u okviru važnog jubileja – 50 godina postojanja i uspešnog rada, priređena je svečanost “Pola veka ‘Vuka’”, a ovom prilikom svečanosti su prisustvovali njegova ekselencija japanski ambasador u Republici Srbiji Imamura Akira sa svojim saradnicima, državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Ivica Radović, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić sa svojim saradnicima.

Organizovana je i ceremonija primopredaje donacije za “Projekat unapređenja sistema za grejanje” u ovoj školi od Vlade Japana u vrednosti od 52.028 evra.

„Velika mi je čast da danas posetim školu na obeležavanju tako važnog datuma. Ova donacija će značajno poboljšati grejanje u samoj školi tokom zimskih meseci i na taj način poboljšati uslove za učenje. Veoma mi je drago što će učenici učiti tokom zimskih meseci u boljim uslovima“ istakao je njegova ekselencija japanski ambasador u Republici Srbiji Imamura Akira.

Ambasador Akira je naglasio da jako ceni što je Srbija učestvovala u prikupljanju pomoći Japanu nakon cunamija 2018. godine i da je čuo da je i ova škola učestvovala u prikupljanju pomoći i da će Vlada Japana nastaviti da pruža podršku u realizaciji mnogih projekata u Srbiji.

Đaci ove škole ostvaruju zapažene uspehe na mnogim takmičenjima, a škola posebnu pažnju posvećuje i deci iz osetljivih grupa.

„Posebno sam ponosna na uspehe koje naši učenici ostvaruju na takmičenjima i smotrama. Svake godine 20 odsto naših učenika postiže zapažene rezultate, kako na državnim, tako i na međunarodnim i svetskim takmičenjima. Svojim znanjem naši učenici prevazilaze granice ne samo Knjaževca i okruga, već i granice države i kontinenta. Svoje talente i znanje odmerili su sa đacima iz celog sveta. Veliku pažnju naša škola posebno posvećuje deci iz osetljivih grupa putem raznih projekata i programa podrške, a sve sa ciljem unapređenja akademskih, socijalnih i komunikacijskih veština, kao i prevenciji prevremenog napuštanja školovanja“ kazala je Dragana Ljubisavljević, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Knjaževcu.

Državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Ivica Radović čestitao je jubilej škole kao i 8. novembar – Dan prosvetnih radnika.

„Velika mi je čast da mogu da vam se obratim u ime Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović. Zahvaljujem se Vladi Japana na ovoj donaciji. Teško je opisati rečima koliko cenimo svu dosadašnju pomoć i podršku Vlade Japana, jedne prijateljske države koja je uvek znala da prepozna naše potrebe u različitim oblastima. Japan je donirao novac za različite namene, uključujući i unapređivanje rada obrazovnih ustanova“ rekao je, između ostalog, prof. dr Ivica Radović.

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić izrazio je veliku zahvalnost u ime svih građana opštine Knjaževac na donaciji i pomoći Vlade Japana.

„Zahvaljujem se u ime građana Knjaževca na ovoj donaciji Vladi Japana, ali i za svu pomoć naroda Japana u podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga, kao što je i ovaj projekat podigo kvalitet rada u ovoj školi. Pored toga, što je danas Dan ove škole i što je Dan prosvetnih radnika, danas je i veliki praznik svih nas pravoslavnih hrišćana. Postoje mnoge sličnosti između našeg naroda i naroda Japana, koji se ogledaju u časti i poštenju, u spremnosti na odricanje za više ciljeve i više ideale. Ovom prilikom želim da poručim da ste vi vaša ekselencijo, vaši saradnici i vaši sunarodnici zauvek dobrodošli u Knjaževac, uvek ćete biti naši dragi gosti i mi ćemo se truditi da budemo dobri domaćini“ poručio je Đokić.

Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje, kao i zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštiti, ali i obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Prethodni članci