Krsnu slavu Mitrovdan obeležio i Istorijski arhiv „Timočka Krajina“ u Zaječaru

Uz prisustvo brojnih gostiju Istorijski arhiv „Timočka Krajina“ Zaječar obeležio je svoju krsnu slavu Mitrovdan.

Ovogodišnji kolačar Milica Ranđelović predala je kolač Nikoli Milutinoviću.

Sečenje slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion sa sveštenicima Timočke eparhije.

„Čestitam vam slavu i izražavam blagodarnost za vašu dobru volju, za saradanju naše svete crkve i vaše institucije. Ova saradnja je ne samo na profesionalnom nivou, jer je atmosfera između nas i prijateljska, bratska, radosna, što mi je drago. Želim da vas vaš nebeski zaštitnik Sveti Dimitrije čuva, da vas prosvećuje, da vas nadahnjuje, da vam da dobro zdravlje za sve ono što radite. Da se sabiramo uvek u dobru i dobrom raspoloženju. Srećna i blagoslovena slava“, kazao je vladika Ilarion.

Direktor zaječarskog Arhiva Velibor Todorov istakao je zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Eparhijom timočkom, uz koju se uspostavilo i dobro prijateljstvo. On je gostima poželeo dobrodošlicu, svim zaposlenima čestitao slavu, kao i penzionerima koji su svoj život utkali u ovu ustanovu.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar

„Prošla je još jedna uspešna godina, jer Istorijski arhiv u Zaječaru uvek teži da arealizuje neke nove projekte. Novi projekti su u cilju poboljšanja uslova rada zaposlenih, boljih uslova za istraživanja naučnih radnika, za sugrađane. Trudimo se da odgovorimo na izazove koje današnje vreme donosi, a to je pre svega digitalizacija građe koju imamo i dostupnost te iste građe do krajnih korisnika. Ove godine smo opet imali četiri projekta Ministarstva kulture. Funkcionišemo odlično i ja sam zadovoljan. Nadam se da su i naši korisnici zadovoljni našim radom, a ukoliko je tako onda je osnovna misija ovog Arhiva ispunjena“, istakao je Todorov.

Od ovogodišnjih projekta koji su realizovni su sređivanje dvorišta ove ustanove, drugi projekat je knjiga „Asovi zaječarskog fudbala“, treći je treća faza elektronskih polica za smeštaj arhivske građe i četvrti je „Istorija parlamentarizma i demokratije“ i to je novi projekat, novi naučni skup koji je pokrenut u maju mesecu.

„Namera je da pored ovog naučnog skupa ‘Istorija medicine, farmacije i veterine’, koji je nedavno završen, da i ovaj novi skup bude održan svakog proleća kako bi ova institucija dobila još više na značaju kao neki stožer kulture u Timočkoj Krajini, a i u Srbiji. Inače, ono što intenzivno radimo jeste digitalizacija i sređivanje građe koju preuzimamo, registrature sa regiona, iz opština Knjaževac, Boljevac i grada Zaječara. U toku je realizacija zajedničkog projekta sa agencijom Studio 101 koji govori o Đorđu Genčiću i izradi dokumentarnog filma o njemu, a koji se zove ‘Đorđe Genčić predratnik sa zlatnim štapom’. Nastavljamo uporedo sa izradom dokumentarnih filmova i izdavanjem knjiga. To je jedan kapitalni projekat gde znamenite Zaječarce i njihov život i delo promovišemo, putem novog medija, putem slike i reči približvamo ih javnosti pored knjiga koje smo izdali i filmom. Prošle godine je objavljena knjiga o Nikoli Coloviću, a potom i film, ove godine je to Nikola Pašić. Zaokružujemo priču, o znamenitim Zaječarcima govoriće se u knjigama ali i u filmovima“ dodao je Todorov.

Do kraja godine biće završen i film o Đorđu Genčiću, pa se u Istorijskom arhivu „Timočka Krajina“ u Zaječaru očekuje i njegova promocija. Biće organizovano i predstavljanje knjige „Asovi zaječarskog fudbala“.

Prethodni članci