Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano otvorio 55. Gitarijadu: Ključevi grada rokonačelniku Bilu Guldu

Na Feliks Romulijani kod Zaječara, svečano je otvorena 55. Gitarijada, a gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ovom prilikom predao je ključeve grada ovogodišnjem rokonačelniku Bilu Guldu, frontmenu i basisti američkog benda „Faith no more“.

Bil Guld nije prvi put u Srbiji, ali je prvi put u Zaječaru i oduševljen je, a kako je istakao i veoma počastvovan što je ovogodišnji rokonačelnik.

„Nisam očekivao da je Feliks Romulijana tako dobro očuvana, detalji na zidinama, zaista je neverovatno. Po prvi put sam u Zaječaru. Mislim da je savremena muzika veoma dosadna i da nam je potrebna nova muzika, a nju će doneti mladi ljudi. Snažno podržavam ovaj festival. Ustanoviću nova, stroga pravila. Prvo o čemu ću se pobrinuti je da svi nose donji veš preko odeće. Pričao sam o Zaječaru ranije sa nekim ljudima. Članovi benda ‘Kuktur shock’ nastupali su u Zaječaru i kazali su mi da je ovde hrana sjajna. Poznajem i nekoga odavde ko pravi rakiju, i stalno su me zvali da dođem. Kada sam saznao za ovo, kazao sam ‘dolazim!'“ rekao je Guld.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano otvorio 55. Gitarijadu: Ključevi grada rokonačelniku Bilu Guldu
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano otvorio 55. Gitarijadu: Ključevi grada rokonačelniku Bilu Guldu

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić podsetio je da je Zaječar prestonica rokenrola.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo vratili ovaj običaj da se Gitarijada otvara na Feliks Romulijani, a još veće zadovoljstvo što će rokonačelnik biti Bili Guld, naš ambasador kulture u Americi. Hvala mu na tome! Veliko je zadovoljstvo što je pristao da bude u Zaječaru sve vreme dok traje Gitarijada. Ovo je prilika da svet vidi šta je to što mali grad Zaječar ima, jer imamo veliko nasleđe koje nosi ovaj rokenrol festival“, istakao je Ničić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano otvorio 55. Gitarijadu: Ključevi grada rokonačelniku Bilu Guldu
Grupa „OPS“ iz Smedereva

Na svečanom otvaranju 55. Gitarijade nastupila je grupa „OPS“ iz Smedereva, predvođena Slobodanom Bodom Ninkovićem i Jovicom Tišmom, koji su 1979. godine pobedili na 13. Gitarijadi u Domu „JNA“.

„Mi smo 1979. pobedili na Gitarijadi. Kažu da smo mi bili povod, da je to bila poslednja Gitarijada organizovana u Domu ‘JNA’, jer su one starešine bile poprilično zbunjene našim izgledom. Bili smo mnogo nepristojnije obučeni nego što smo sad, bili smo i 43 godine mlađi i luđi. Trebalo je kao pobednici da snimimo ploču, to je tada bila velika stvar, međutim posle dva meseca je pola benda otišlo u vojsku, ja sam posle šest meseci. Dok smo se pokupili, poženili, pozapošljavali, i evo sada snimili smo taj CD i došli da posle 43 godine vratimo duh festivalu. Mislim da je Gitarijada jedno od poslednjih uporišta za rokenrol, ovo mora da se pazi, čuva i neguje“, poručio je Slobodan Boda Ninković.

U naredna tri dana, ljubitelji rok zvuka uživaće u Zaječaru u nastupima demo bendova, kao i revijalnih bendova: „Ascend“, „Kerber“, Aleksandar Sedlar, Valentino, „Texas Flood“, „Bendover“, „Bajaga i Instruktori“, „Piloti“, „Ritam Nereda“, „Alisa“, „Van Gogh“, „Kanda, Kodža i Nebojša“, „Goblini“.

Prethodni članci