Gradu Zaječaru zahvalnica za posvećenost razvoju omladinske politike i osnaživanju mladih

Na konferenciji “JLS po meri mladih”, koju je organizovala Nacionalna akademija za javnu upravu u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i Nemačkom organizacijim za međunarodnu saradnju (GIZ), uručeni su sertifikati učesnicima i učesnicama Programa, predstavnicima jedinica lokalnih samouprava i mladima. Među dobitnicima je i Grad Zaječar.

Ovim je simbolično obeležen kraj programa koji je imao za cilj da osnaži uključivanje mladih u procese donošenja odluka sa posebnim naglaskom na mlade iz ruralnih sredina.

Tokom pet meseci, učesnici su pohađali obuke na temu omladinske politike i ruralnog razvoja i ovo je bila jedinatvena prilika da se mladi povežu sa zaposlenima u JLS, ali i zajedno osmisle zajedničke aktivnosti u cilju osnaživanja mladih na lokalu, kao što su osnivanje info kutka i i Omladinskog prostora.

Delegaciju grada Zaječara na ovom događaju činile su koordinatorka Kancelarije za mlade Mia Vukić Vitomirović, savetnica na poslovima poljoprivrede i ruralnog razvoja Nataša Cvetković, predstavnice mladih Ester Miftari i Lena Maletić.

Foto: Grad Zaječar

Značaj ovog događaja podržala je prisustvom i obraćanjem gospođa Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine. Ona se osvrnula na sve učesnike programa i zahvalila im se što prepoznaju sve što je do sada urađeno, ali i viziju Srbije kao mesta za mlade ljude koji veruju u institucije, ali i institucije koje veruju u mlade.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Mia Vukić Vitomirović, imala je priliku da svoje angažovanje u okviru projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama” predstavi prisutnima kao primer dobre prakse sa posebnim akcentom na uključivanje mladih u procese donošenja odluka, apelujući i na mlade, ali i na institucije da budu otvoreni jedni prema drugima jer je međusobno partnerstvo i saradnja ključ uspeha za kreiranje bolje budućnosti za sve.

U ime grada Zaječara, zahvalnicu za doprinos realizaciji projekta, preuzeo je Ivan Živković – načelnik Odeljenja za objedinjene javne nabavke i lokalni ekonomski razvoj.

U prethodnih godinu dana, Kancelarija za mlade je u okviru ovog projekta, sarađivala sa organizacijama civilnog društva, mladima, institucijama grada i ostalim partnerima, a u planu su i nove aktivnosti sa dugogodišnjim saradnicima udruženjem “Društvo Roma Zaječar”, Asocijacijom za razvoj održivih zajednica “TOC” i fondacijom “Ana i Vlade Divac”.

Kancelarija za mlade grada Zaječara je do sada:

  • Opremila i adaptirala Omladinski prostor u Gamzigradu;
  • Ušla u proces izrade plana aktivnosti za pomenuti omladinski prostor;
  • Nastavila i unapredila proces izrade Strategije za mlade;
  • Učestvovala u edukaciji “Participacija mladih u ruralnim sredinama”;
  • Podržala realizaciju inicijativa koje su realizovane u organizaciji “Društvo Roma Zaječar”;
  • Podržala realizaciju “Male škole omladinske politike” čijom je realizacijom imenovano 7 ambasadora i ambasadorki omladinske politike grada Zaječara, koja je sprovedena u okviru prakse za omladinske lidere u organizaciji Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada “NAPOR” i GIZ-a;
  • Podržala realizaciju obuke “Mladi ZAjednici” koju realizuje omladinska radnica Milja Zdravković u okviru svoje prakse za omladinske radnike koju realizuje Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada “NAPOR” i GIZ;
  • Podržala organizaciju festivala “Dan za nas” koji je okupio 90 mladih;
  • Kreirala Omladinski fond, zajedno sa fondacijom “Ana i Vlade Divac” uz pomoću kog je realizovano 13 projekata mladih kroz prethodni konkurs i opredelila sredstva za novi ciklus finansiranja projekata mladih neformalnih grupa;

Kroz sve gore pomenute aktivnosti, prošle su stotine mladih, a kreiranjem aktivnosti za naredni period, očekuje se da ovaj broj bude još veći.

Projekat „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“ sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, a u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji.

Izvor: Grad Zaječar

Prethodni članci