Konkurs za srednjoškolce, osmisli projekat i unapredi svoj grad

Projekat „Svetionik znanja” je u potrazi za učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola u Republici Srbiji! Ovaj projekat ima za cilj da podstakne srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečni rad, u timu, nauče osnove pisanja kao i prezentovanje projekata. Konkurs je otvoren do 5. avgusta 2021.

„Svetionik znanja” je tradicionalno takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 različitih gradova Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć, timski rade na osmišljavanju ideja i pripremi projekata koji mogu unaprediti njihovu lokalnu zajednicu. Projekti se pripremaju na jednu od pet tema – kultura i umetnost, javno zdravlje, turizam, društvena odgovornost i ekologija. Ovo takmičenje se održava petu godinu za redom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Ove godine se mogu prijaviti učenici treće i četvrte godine srednje škole iz sledećih gradova – Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Vršca, Zrenjanina, Valjeva, Čačka, Šapca, Užica, Zaječara, Pirota, Leskovca, Vranja, Kruševca i Novog Pazara.

Kroz učestvovanje na „Svetioniku znanja” dobija se prilika za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolaca iz različitih gradova Srbije. Projekat započinje svečanim otvaranjem koji će se održati u Valjevu od 3. do 5. septembra. Učesnici će imati priliku da prisustvuju ovom trodnevnom seminaru sa obezbeđenim smeštajem, predavanjima, radionicama ali i zabavnom programu. Tokom seminara timovi srednjoškolaca se upoznaju sa svojim mentorima i zajedno određuju i definišu projekte kojima žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta. Nakon seminara sledi tromesečni rad na idejama ispraćen nedeljnim vebinarima sa relevantnim predavačima koji prate razvojni tok ideja srednjoškolaca. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju koji će biti održan krajem novembra. Na završnom događaju mladi imaju priliku da svoju ideju predstave ispred stručnog žirija sastavljenog od predstavnika društveno odgovornih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Učešće na „Svetioniku znanja” je višestruko korisno, ali i zabavno, a u potpunosti besplatno! Zaintresovani učenici treće ili četvrte godine srednje škole koji žive na teritoriji Republike Srbije mogu da se prijave za učešće putem linka, sajta ili zvaničnih profila „Svetionika znanja” na društvenim mrežama.

Prethodni članci