Održana 60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: Merkantilni kukuruz uskoro do poljoprivrednih proizvođača

U Zaječaru je održana 60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga, na kojoj je bilo reči o podeli merkantilnog kukuruza poljoprivrednim proizvođačima. 

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga 419 poljoprivrednih proizvođača dobiće 742.800 kilograma merkantilnog kukuruza, odnosno svaki proizvođač dobiće po 240 kilograma merkantilnog kukuruza po jednoj mlečnoj kravi, istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga
Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga

„Velika humana akcija države, pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pre svega uzgajivačima mlečnih krava, koja je otpočela još 13. oktobra raspisivanjem konkursa, polako ulazi u svoju drugu fazu. Konkurs je završen, poljoprivredni proizvođači su aplicirali, napravljeni su i spiskovi, a određena su i distributivna mesta odakle će se preuzimati merkantilni kukuruz. Ono što je ostalo je da lokalne samouprave odrade svoj deo posla kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima da opredele sredstva, sprovedu javne nabavke, organizuju prevoz i obave distribuciju tog kukuruza. Kada je u pitanju Zaječarski-upravni okrug 419 poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove, sa oko 1.070 mlečnih krava, dobiće 742.800 kilograma kukuruza. Određena su distributivna mesta, a kada su u pitanju Boljevac, Zaječar Knjaževac i Sokobanja, distributivna mesta će biti u okolini Šapca, a to su mesta Petlovača i Platičevo. Ne sumnjam da će ovaj posao biti do kraja završen, a sve u saradnji sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim-stručnim službama“, kaže Paunović.

Svi poljoprivredni proizvođači biće blagovremeno obavešteni o podeli merkantilnog kukuruza. a u toku naredne nedelje biće organizovana podela potvrda poljoprivrednim proizvođačima, rekla je Slavica Dželatović, direktorka Poljoprivredno-stručne službe „Agroznanje“ Zaječar.

60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga
Slavica Dželatović, direktorka Poljoprivredno-stručne službe „Agroznanje“ Zaječar

„Što se tiče raspodele merkantilnog kukuruza, u toku naredne nedelje sledi nam podela potvrda poljoprivrednim proizvođačima, što je uslov kasnije za preuzimanje merkantilnog kukuruza. Takođe, poljoprivrednici u Srbiji moći će, od februara da registruju gazdinstvo ili se prijave za subvencije onlajn koristeći platformu E-agrar. Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da nam se obrate da im pomognemo za prva tri koraka koja su neophodna da dođu do parametra za aktivaciju aplikacije, a nalazimo se u zgradi Privredne komore u Zaječaru. Dežuraćemo i u Boljevcu u zgradi lokalne samouprave od 10 do 14 sati. Nastavićemo ovo do kraja marta i bićemo prisutni i na terenu za poljoprivredne proizvođače koji su slabije pokretni. Ova registracija važna je na ovoj platformi, kako bi proizvođači mogli da vode digitalno svoj posao i kako bi lakše obnavljali registraciju gazdinstva“, kazala je Dželatović.

Poljoprivredno-savetodavna stručna služba „Poljoservis“ Knjaževac takođe radi na pripremi za pisanje potvrda za poljoprivredne proizvođače koji su ispunili uslove konkursa.

60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga
Dragan Kocić, direktor Poljoprivredno-savetodavne stručne službe „Poljoservis“ Knjaževac

„U toku je akcija pripreme za finalni deo besplatne podele merkantilnog kukuruza poljoprivrednim proizvođačima. Već su postignuti dogovori sa čelnicama lokalnih samouprava, koje mi pokrivamo, Knjaževac i Sokobanja, oko pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Opštine Sokobanja i Knjaževac imaju oko 250 tona za podelu poljoprivrednim proizvođačima. Naša služba je dobila Platičevo kao mesto preuzimanja kukuruza i u saradnji sa lokalnim samoupravama mi ćemo to brzo i kvalitetno uraditi. Mi kao služba ćemo od ponedeljka imati svoju kancelariju i u Sokobanji“ poručio je Dragan Kocić, direktor Poljoprivredno-savetodavne stručne službe „Poljoservis“ Knjaževac.

Zamenik predsednika Opštine Sokobanja Vladimir Milovanović zahvalio se državi u ime svih lokalnih samouprava na ovoj pomoći i poručio da je ova pomoć od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače.

60. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga
Vladimir Milovanović, zamenik predsednika Opštine Sokobanja

„Mi smo se na ovom sastanku i dogovorili na koji način će opštine i gradovi da izađu u susret zbog transporta, kako ne bismo maltretirali proizvođače i lokalne samouprave su nam izašle u susret. Ova pomoć mnogo znači za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Milovanović.

Zahvaljujući akciji Republike Srbije, 15.000 tona merkantilnog kukuruza iz robnih rezervi biće podeljeno poljoprivrednim proizvođačima koji su se prijavili za pomoć države i ispunili određene uslove na konkursu.

Prethodni članci