Otvorena letnja scena „Nenad Ciganović” u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

U dvorištu Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena je letnja scena „Nenad Ciganović”, po istaknutom glumcu zaječarskog pozorišta, koji je pored bogatog pozorišnog života imao i ozbiljnu karijeru u filmskoj i televizijskoj produkciji.

O značaju letnje scene govorio je direktor Vladimir Đuričić, koji je istakao da pored glavne scene u zgradi Pozorišta, zaječarski teatar ima i scenu u Kotlujevcu sa 206 mesta, te da je ovom prilikom dobio i treću scenu, što ga čini jedinstvenim.

Tablu sa imenom Nenada Ciganovića otkrile su njegove ćerke Biljana i Jelena Ciganović.

Kako je podsetila moderator skupa Marija Simonović, 18. maja 2023. godine, obeleženo je 88 godina od rođenja i 20 godina od smrti ovog glumca, koji je bio jedan od kreatora istorije pozorišnog života u Zaječaru. Tom prilikom otvorena je izložba „Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova” koja sada krasi ulazni hol Pozorišnog muzeja.

Posle prigodne svečanosti izvedena je monodrama „Miloš Veliki – Knjaz Srpski” autora Milovana Vitezovića u izvođenju Aleksandra Dunića.

Ovaj pozorišni komad je pouzdan podsetnik da je snagom volje pojedinca i čitavog naroda moguće preokrenuti nepovoljne viševekovne istorijske prilike i izboriti se za časno ime i mesto u istoriji! Vera, nada i ideali su najveći pokretački motivi koji mogu od pojedinaca da stvaraju divove, a ideal slobode je najveća vrednost za koji su se naši preci borili i žrtvovali stvarajući preduslov da mi, njihovi potomci, slavimo život kao ljudi!

Prethodni članci