Potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava sa JKP “Toplana Niš” i JKP “Toplana Knjaževac” u okviru projekta “Bolja energija”

U okviru projekta „Bolja energija” potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava sa JKP „Toplana Niš” i JKP „Toplana Knjaževac”

U okviru projekta “Bolja energija”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u Nišu je potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava sa JKP “Toplana Niš” i JKP “Toplana Knjaževac”.

Zamenik predsednika opštine Knjaževac Branislav Josifović zahvalio se USAID-u koji je prepoznao opštinu Knjaževac i knjaževačku “Toplanu” kao pouzdanog partnera.

„Zahvalio bih se USAID-u koji je prepoznao opštinu Knjaževac i našu “Toplanu” kao pouzdanog partnera za realizaciju jako važnog projekta ‘Bolja energija’ koji realizuju pet lokalnih samouprava u našoj zemlji. Ono što predviđa ovaj prvi ugovor o grantu jeste automatizacija podstanice u PU ‘Bajka’ – u vrtiću ‘Crvenkapa’ i izrada projektno-tehničke dokumentacije za ostalih 16 podstanica koje se nalaze u podstistemu naše ‘Toplane’. Realizacijom ovog projekta doprinećemo da objekat vrtića ‘Crvenkapa’, koji smo potpuno tretirali kada je u pitanju energetska efikasnost, na ovaj način štedi energiju. Imamo jako rentabilan i dobar objekat u dobroj formi, u kakvoj i treba da bude. Izradom projektne dokumentacije za ostalih 16 podstanica, imaćemo spremnu dokumentaciju da, i kod ovog donatora u narednim godinama, ali i kod svih drugih donatora, konkurišemo i pokušamo da u što kraćem vremenskom periodu automatizujemo sve podstanice u sistemu naše ‘Toplane'“, rekao je Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

Projekat “Bolja energija” usmeren je na unapređenje energetske efikasnosti na nivou opština i na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije. Projekat će nastojati da reši pitanje nedostatka podsticaja, kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, zatim, pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije, kroz saradnju sa lokalnim javnim i privatnim partnerima.

Prethodni članci