Pozorišna duodrama “Arhangelov vojnik” u Boru

Pozorišna duodrama “Arhangelov vojnik” koja se bavi najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, najmlađeg majora u istoriji ratovanja Mihaila Madžarevića, biće odigrana 28. marta u sali Muzičke škole sa početkom u 20 časova.

Prodaja ulaznica na blagajni Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“, radnim danima od 8 do 14 časova. Cena ulaznice 500 dinara.

Mihailo Madžarević odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom…Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske, na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo.

Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je, nakon četiri godine, preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965.godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstevim alteregom,susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo,vođa telesnih i bestelesnih sila , Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

Tekst duodrame napisao je Momčilo S Trifunović. Igraju Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa “Gamajun”.

U novembru 2021. godine predstava je osvojila Zlatnu diplomu na  XIX “Zlatnom Vitezu” festivalu koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske federacije.

Telefon za informacije:
030/424-546 Ustanova „Centar za kultutu grada Bora“

Prethodni članci