U Gradskoj upravi u Zaječaru organizovan prijem za predstavnike kulturno-umetničkih društava

U salonu Gradske uprave u Zaječaru organizovan je prijem za predstavnike kulturno-umetničkih društava, koji će tokom ove godine nastupati u inostranstvu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici kulturno-umetničkih društava iz Zaječara, Velikog Izvora, Vražogrnca, Rgotine, Halova, Gamzigrada i Gradskova.

Prvi čovek grada Zaječara Boško Nićić naglasio je da će lokalna samouprava staviti akcenat na očuvanje kulture i tradicije i da će podržati folkore.

Prijem za predstavnike kulturno-umetničkih društava u GU Zaječar

„Ima još puno toga da se uradi da bi to bilo na nekom višem nivou. Treba pomoći od kupovine opreme i nošnji do nabavke dobrog i kvalitetnog ozvučenja. I ova godina će biti krizna, ali ćemo staviti akcenat na očuvanje kulture i tradicije. Drago mi je imamo mnogo mladih ljudi i oni najmlađih koje vraćamo tradiciji. Neće biti problema ni oko manifestacija, ni oko odlaska u inostranstvo. Potrebno je da sakupimo i ove starije ljude koji se bave folklorom, jer su ova putovanja na neki način njima nagrada za njihov trud. Grad Zaječar će biti podrška folklorima i nastavićemo sa očuvanjem tradicije“, rekao je Ničić.

Ničić je dodao da je u planu da se sredi i Dom kulture u Lubnici, kao i drugi domovi kulture u zaječarskim selima koji do sada nisu bili sređeni, a gde je bilo nerešeno imovinsko pitanje.

Prijem za predstavnike kulturno-umetničkih društava u GU Zaječar

„Radićemo na tome da se stvore što bolji uslovi da folklori vežbaju, ako ne domovi kultura, onda neki drugi prostori. Bitno je da postoji volja za očuvanjem tradicije“ kaže Ničić.

Ničić je dodao da će možda u nekom narednom periodu biti organizovana i putovanja folklora, kako bi se kultura i tradicija iz ovog kraja prikazala zemljama u inostranstvu i da je to način da se prezentuje Zaječar.

Prethodni članci