U Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” Zaječar počela prva konferencija pod nazivom Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić”

U Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” Zaječar, uz podršku Katedre za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, Pravnog fakulteta u Beogradu, Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i Državnog arhiva Srbije, počela je prva konferencija pod nazivom Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić”.

Održana prva konferencija Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić” u Zaječaru

Učesnici konferencije su studenti završnih godina osnovnih studija, master studenti i doktorandi Filozofskog i Pravnog fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci i Istočnom Sarajevu. 

Na konferenciji učestvuje 19 autora sa eminentnih fakulteta, a pristiglo je i 17 radova.

Održana prva konferencija Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić” u Zaječaru

„Želja nam je da ova konferencija protekne u najboljem redu. Prva je ovakvog tipa u regionu. Do sada su samo veći arhivi uspeli ovako nešto da organizuju kao što su Arhiv Srbije, Arhiv Vojvodine i Arhiv Beograda, radi se o veoma zahtevnom poslu. Od razrade teme, do postavljanja agende i okupljanja učesnika. Na konferenciji učestvuju eminentni profesori, pored ostalih, tu je profesor Dr. iur. Thomas Simon (Universität Wien) i profesorka dr Mira Radojević (Filozofski fakultet – Beograd) i mnogi drugi. Pored njih tu su i studenti iz cele Srbije koji su predstavili svoje radove. Cilj je da zajedno sa profesorima razmotrimo istoriju parlamentarizma od nastanka do danas. Zadovoljni smo prispelim radovima, a konferenciji se odazvalo 19 studenata i pet profesora. Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo svake godine tradicionalno održavati ovaj skup. Za prvi ovakav skup ovo je i više nego što smo očekivali“, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” Zaječar.

Održana prva konferencija Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić” u Zaječaru

Tema ovogodišnje konferencije glasi „Parlamentarizam u Srbiji pre i posle Majskog prevrata”.

Prvu konferenciju otvorio je predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov.

Održana prva konferencija Istorija demokratije i parlamentarizma u Srbiji „Nikola Pašić” u Zaječaru

„Konferencija je od velikog značaja, kako za Zaječar, tako i za ovu ustanovu koja ove godine obeležava 75 godina postojanja. Gradu Zaječaru je potreban jedan ovakav naučni skup. Parlamentarizam u Srbiji traje od 1889. godine na različite načine, sa stalnim izmenama Ustava i zakona, ali o njemu se stalno govori, kako da dođe do stalnog unapređivanja demokratije i parlamentarizma kako na centralnom nivou, tako i na nivou svake lokalne samouprave, kao i na na nivou grada Zaječara. Lokalna samouprava neizmerno podržava rad Arhiva i nadam se da će ova konferencija doprineti novim naučnim saznanjima“, rekao je Zankov.

U toku prvog dana konferencije, predavanja su održali prof. dr Tomas Zimon sa Pravnog fakulteta u Beču i doc. dr Nina Kršljanin sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Drugog dana konferencije, uvodno predavanje će održati prof. dr Mira Radojević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, dopisni član SANU.

Konferencija je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prethodni članci