U Istorijskom arhivu u Zaječaru održana tribina „Nacionalna ideja Srba Vojvodine i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji 1918. godine“

Danas je u Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” u Zaječaru održana tribina pod nazivom „Nacionalna ideja Srba Vojvodine i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji 1918. godine”. Tribinu su realizovali Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar u saradnji sa Arhivom Vojvodine.

Ovom prilikom predstavljena je i monografija „Od prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918–1941”, autora profesora dr Saše Markovića.

„Ovo je priča koja zaslužuje pažnju i ovih prostora ovde, iako je to priča o Srbima iz Vojvodine, odnosno kako se razvijala nacionalna ideja Srba u Vojvodini i do koje mere je bila ostvarena. U tom međuratnom periodu na prostoru Vojvodine bilo je mnogo izazova, u smislu jugoslovenske integracije koje su tragale za indetitetom Srba. Bilo je teško nacionalno pitanje, da li da se prepozna identitet Vojvodine ili da se ne prepozna i to je izazivalo ‘lomove’ unutar samih političkih stranaka. Prisajedinjenje Kraljevini Srbiji tekao je euforično i doprineo je na kraju stvaranju jedne srpske države”, kazao je predavač i autor knjige prof. dr Saša Marković.

Bilo je reči o tome kako se razvijala nacionalna ideja srpskog naroda u Vojvodini uoči Prvog svetskog rata i koje su institucije čuvale nacionalni i kulturni identitet vojvođanskih Srba.

Na tribini se govorilo i o tome koji su elementi kulturnog prožimanja između sunarodnika severno i južno od Save i Dunava i kako se odvijao proces ujedinjenja sa Kraljevinom Srbijom.

Marković se ovom temom bavio skoro trideset godina, odnosno ceo radni vek, te je ova monografija sinteza njegovog višedecenijskog rada.

Prethodni članci