Usvojen četvrti rebalans budžeta grada Zaječara

Na 19. sednici lokalnog parlamenta, odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su četvrti rebalans gradskog budžeta za ovu godinu, koji posle uvećanja za nešto više od 51 milion dinara iznosi 2.356.320.000 dinara. Usvojen je i budžet za 2024. godinu koji je projektovan na 2.183.808.000 dinara. U ime predlagača rebalans ovogodišnjeg i predlog budžeta za narednu godinu obrazložila je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije grada Zaječara.
„Predloženim budžetom predviđeno je na osnovu odluke Ministarstva finansija, povećanje zarada zaposlenih od 1. janaura za 10 procenata. Što se tiče rebalansa, u odnosu na prethodni gradski budžet, uvećan je za 51 milion dinara. U prvih devet meseci ove godine, ostvarenje budžeta je 1.632.162.000 dinara što je nešto manje od 71 odsto. Očekuje se da izvršenje budžeta bude preko 90 odsto do kraja godine. Bilo je potrebno usaglasiti aproprijacije koje nisu bile planirane u dovoljnom iznosu, odnosno smanjiti aproprijacije koje se neće realizovati u toku ove godine“ kazala je Đuričić.
Odbornici opozicije u zaječarskoj Skupštini glasali su protiv predloženog budžeta grada za narednu godinu.
Odbornici opozicije Uglješa Đuričković i Miloš Stojadinović istakli su da je usvojeni budžet za narednu godinu manji nego ovogodišnji budžet.

Za predloženi budžet grada Zaječara za 2024. godinu glasalo je 29 odbornika, a protiv njih 14. Odbornici lokalnog parlamenta dali su saglasnost Javnom komunalnom preduzeću “Parkiranje, projektovanje i nadzor” na plan zimskog održavanja ulica i puteva. Usvojena je i odluka o pristupanju izradi programa razvoja turizma grada Zaječara za period od 2024. do 2029. godine. Odbornici su usvojili i Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu, kao i Odluku o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po zonama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2023. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni. Usvojeno je i Rešenje o obrazovanju lokalnog Saveta roditelja i usvojena su razrešenja i imenovanja članova nekoliko školskih odbora na teritoriji grada Zaječara. Izglasano je i Rešenje o određivanju mrtvozornika grada Zaječara. Takođe, usvojeni su izveštaji o radu i o programima poslovanja više preduzeća čiji je osnivač grad Zaječar. Na dnevnom redu ove sednice našla su se i odbornička pitanja.

Prethodni članci