Za vikend u Velikom Izvoru manifestacija „Miholjski susreti sela – Bašta Balkana“

Tradicionalna manifestacija „Bašta Balkana“ koja se već godinama održava u selu Veliki Izvor, ove godine će trajati dva dana. Sutra i u nedelju, 2. i 3. oktobra Veliki Izvor biće domaćin velikom broju takmičara i učesnika iz okolnih sela, gradova, a očekuju se i gosti iz susedne Bugarske. Ove godine program manifestacije biće obogaćen, jer je Grad Zaječar u okviru konkursa „Miholjski susreti sela“, koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o selu, dobio podršku za organizaciju ove seoske manifestacije, upravo sa ciljem da „Bašta Balkana“ postane još prepoznatljivija, kao i da se podigne na jedan viši nivo.

U subotu, 2. oktobra u okviru programa ovogodišnje manifestacije „Miholjski susreti sela –Bašta Balkana“ organizuje se više takmičarskih disciplina, takmičenje u kuvanju sarme, takmičenje mladih orača, borbe na brvnu, nadvlačenje konopca, bacanje bale sena preko prečke. Pored takmičarskog dela manifestacije, u subotu je na programu izložba sitne živine i nastupi folklora.

U nedelju, 3. oktobra svi prisutni će od 12:00 h na platou Doma kulture u Velikom Izvoru imati priliku da vide kako se izrađuju različite figure od slame, dečji maskenbal je zakazan za 16:00 h, nakon čega je planiran i defile u narodnim nošnjama, a posetioci će od 18:00 h moći da uživaju u predstavi zaječarskog teatra „Čučuk Stana“.

Grad Zaječar kroz različite aktivnosti pokušava da doprinese očuvanju sela, poštovanju tradicije i običaja svih naroda na ovom području, a značaj održavanja ovakvih seoskih manifestacija je prepoznat u Strategiji lokalno ekonomskog razvoja grada.

Prethodni članci