U Gamzigradu kod Zaječara održan 15. „Đurđevdanski sabor”

U selu Gamzigrad kod Zaječara održan je 15. po redu „Đurđevdanski sabor”, manifestacija koja neguje tradicionalno stvaralaštvo.

Najpre je počelo takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice, a svi posetioci mogli su da uživaju u tradicionalnoj hrani i izložbi rukotvorina. Takođe, organizovana je i dečja likovna kolonija u prirodi i turnir u malom fudbalu.

Ono što izdvaja ovu manifestaciju jesu i specifični običaji, kao što je prikaz običaja “Promuz ovaca”.

Nakon toga usledio je defile kulturno-umetničkih društava i kulturno-umetnički program. U programu su učestvovali KUD-ovi iz Halova, Gradskova, Dubočana, Zvezdana, Gamzigrada, kao i Gradski folklorni anasmbl “ZO-RA” iz Zaječara.

Održan je i “Izbor najlepše pastirice „Đurđevdanskog sabora“. Za najlepšu pastiricu proglašena je Sanela Prvulović iz KUD-a „Gradec”iz Gradskova, dok su prva i druga pratilja Nina Negojević i Ana Milenković iz KUD-a “Graničar” iz Halova.

Pobednik u kuvanju jagnjeće čorbice je Udruženje žena “Romula” iz Gamzigrada, čije su članice osvojile i drugu nagradu dok je treće mesto osvojilo Miliojana Jovanović iz Udruženje žena “Gamzigrad”.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Gamzigrad, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Pobednik turnira u malom fudbalu je ekipa “Sicilijana” iz Gamzigrada, a u kategoriji pionira tim „19” iz Gamzigrada.

Sa ovakvim manifestacijama koje čuvaju tradiciju zaječarska sela žive, istakla je Elena Matković, gradski većnik.

Pored ostalih posetilaca, 15. „Đurđevdanskom saboru“ u Gamzigradu prisustvovali su gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pomoćnici gradonačelnika Milan Stanković i Sunčica Lalić Stojanović, gradske većnice Elena Matković i Vesna Stanković, kao i direktori gradskih ustanova.

Prethodni članci